Linspire Ubuntu koalicija?

aplikacijelinuxopen source

Linspire i Ubuntu su objavili partnerstvo. Linspire će se ubuduće bazirati na Ubuntu distribuciji (do sada Debian), a Ubuntu će postati prva (izuzimajući Linspire i Freespire) distribucija koja će službeno biti podržana u sklopu njihovog CNR servisa.

Što to znači i kakve će to posljedice imati za korisnike? Kao prvo, sada možemo očekivati da na Debian konferencijama ljudi počnu nositi i F..k Linspire i F..k Freespire majice. Freespire je zgodniji za grafičke igrarije jer se može iskoristiti F kao početno slovo za obje riječi. F..k Ubuntu majica je već postala neizostavan dio arsenala odjevnih predmeta s porukom svakog hard core Debian fana. ;-)

Da je objavljeno partnerstvo za Linspire važnije nego za Canonical vidi se iz njihovih objava. Na Ubuntu stranicama je klasična objava za medije, dok Kevin Carmony (Linspire CEO) u svojem pismu sve detaljnije obrazlaže. Zlobnici bi rekli da on ionako nema što za raditi pa ima vremena za pisanje opširnog pisma svojim korisnicima. Izgleda da je velikom gazdi dosta financiranja i čekanja da Linspire postane Linux distribucija broj 1 (i više od toga) pa se odlučio na rezanje troškova. Linspire bi u budućnosti mogao postati još jedan Ubuntu (zapravo Kubuntu) prepjev s izmjenama logotipa i osnovne teme. Ubuntu je prvi korak, nakon što uglavljivanje prođe kako treba, Linspire neće imati razloga da i dalje razvija vlastitu distribuciju već će se koncentrirati na CNR servis.

Ubuntu korisnici će imati još jedan servis više koji im i neće donijeti više od onoga što ionako već imaju. Bilo bi jako zgodno kad bi postojala jednostavna mogućnost instalacije i kupovine komercijalnih programa, ali uvid u CNR ponudu otkriva nam da i nema baš previše toga. Pokoja igra, pokoji font, StarOffice (koji ne donosi ništa više od OpenOffice-a), pokoji wallpaper (tko to još kupuje)... Jedino što bih ja kupio iz njihove ponude su X2 i MindRover, ali razlika u odnosu na pravu cijenu ne opravdava plaćanje CNR gold pretplate. Kao Ubuntu korisnik razmišljao bih o korištenju CNR-a samo ukoliko bi u ponudi imali veliku većinu komercijalnih Linux programa. Gdje je MainActor, Mathematica, Maya, Matlab...ne, ne započinju svi komercijalni programi pod Linuxom na slovo M, slučajno sam se sjetio baš njih. :-)

Vrlo je mali broj aplikacija koje nudi CNR Warehouse, a koje nisu dostupne kao standardni Ubuntu paket. Tako da možemo reći da je ovo veliki korak za Linspire, a mali za Ubuntu.

O partnerstvu pišu i DesktopLinux.com, Linux.com, OSNews...

Kontra Ubuntua

Ubuntu ima svoje mrzitelje i kritičare koji su dosta glasni, ali čiji su argumenti uglavnom na klimavim nogama. Jednog takvog nam je predstavio iTWire i on kaže: Ubuntu? Not for me, thanks. Prvi komentar je realniji od autora članka i zapravo je razlog zbog kojeg ga spominjem. U njemu se nalazi i link na post Scotta Remnanta, bivšeg Debian developera, koji opisuje prekid svoje ljubavi, ali donosi i nekoliko zanimljvih linkova (npr. Ubuntu and Debian).

Scott kaže:

Call me strange, but I think that one of the fundamental purposes of a Linux distribution is to be useful to its users. If nobody can use the distribution because it doesn’t support their hardware, and even if it did, all the documentation has been stripped out; I started to wonder what it’s aims are. It became increasingly apparent that the only users Debian was considering a priority were its own developer.

Spominje i da what Debian lacks is a single leadership...Iako to nije u duhu zajednice, ali i ja smatram da bi benevolent dictator pomogao u slučajevima kad treba donijeti konačnu odluku bez da se ona odlaže u nedogled. Kašnjenja u izdavanju nove Debian distribucije nisu samo tehničke prirode već tu ima i dosta političkih nesuglasica. Siguran sam da je zbog tih razloga Mark krenuo u razvoj Ubuntua, kod kojeg je iskoristio ono najbolje (Debian) i izbjegao najgore.

A i nije svaka diktatura loša: Benevolent Dictator for Life...



Komentari

10. veljače 2007. 08:43

Drago mi je pročitati svaku indirektnu potvrdu da je Ubuntu dobar izbor, pogotovo za nas koji vrlo malo znamo o onom "ispod haube", ali volimo biti svjesni da je ona (hauba) tu i da ju smijemo otvoriti... Ne volim se reklamirat, ali "analizirao" sam novi Vista start izbornik u novom postu i povećanje učinkovitosti koje donosi :D

10. veljače 2007. 09:04

Diktatori, politicke nesuglasice, majice s natpisima mrznje, itd, itd... Ne govore li sve te stvari dovoljno o fanatizmu FLOSS-ekipe? Definitivno da! Patoloska mrznja prema Microsoftu izgleda da vise nije dovoljna - sada se jos potenciraju i mrznje medju pojedinim "konkurentskim" distribucijama jednog te istog s....a! Jadno, jadno! :)

10. veljače 2007. 10:48

Canonical već neko vrijeme pokušava naći zadovoljavajući način kako uklopiti instalaciju (i sve ostalo što joj eventualno prethodi) non-free komponenata u Ubuntu, kao što su proprietary multimedia codeci, neke aplikacije, pa čak i driveri za neke grafičke kartice :-) Trenutno rješenje im nije baš bajno, codeci se instaliraju sa off-shore servera pa korisnik preuzima odgovornost (svi znamo da ga nitko neće ići tužiti, pa je ok), za aplikacije ili drivere instalira se stub paket sa shell skriptom koja downloada i instalira besplatnu inačicu komercijalnog proizvoda, i tako dalje. Ono što CNR nudi a što Ubuntu main/universe/multiverse/restricted nemaju je gotova i prihvaćena tehnologija za tržište non-free proizvoda. Mislim da Canonicalu nije bitno ono što se na CNR-u trenutno nudi, nego da koriste sustav kao takav, pa onda mogu navući nove vendore da preko tog sustava prodaju svoje proizvode.

10. veljače 2007. 11:40

math_baby, mene osobno daleko više fascinira tvoj fanatizam nečim što još i plaćaš...

10. veljače 2007. 11:57

@Senko: da, to bi mogli biti Canonicalovi motivi jer ono što CNR sada nudi nije vrijedno spomena. Jedino ne znam kako će Robertson podnijeti činjenicu da nije u prvom planu. :-)

@Berislav: jasno mi je da fanatizam open source sljedbenika ima ideološku podlogu, ali kakvu podlogu ima njezin fanatizam, koji je istog, a ponekad i jačeg intenziteta?! Mazohističku?

10. veljače 2007. 12:52

MS ima poprilično jak i jako dobar marketing, kojim onima naivnijima može prodati sve i svašta. Tolko su dobri da bi, kak se to veli, bili sposobni prodati snijeg eskimima. :-)

Zanimljivo je da među Win korisnicima ima puno, puno više onih s karakteristikama nekakvog fanatizma nego među korisnicima Linuxa. Linux fanatici su ponekad glasni, ali su poprilično rijetki i uglavnom se nitko ozbiljniji ne obazire na njih, niti je ikoga previše briga za to.

Probajte natjerati nekog Win korisnika da vam, umjesto u Wordovom DOC formatu pošalje dokument u ODT-u, ili mu pošaljite ODT pa pričekajte reakciju. Ako to nije fanatizam, neznam što onda je... :P Slično vrijedi za večinu 'standardnih' aplikacija koje Win korisnici koriste.

10. veljače 2007. 13:22

Berislave, kad nesto vrijedi onda mi nije tesko to i platiti. Nisam dovoljno bogata da "kupujem" besplatno. Vidis, ja sam samo dosljedna: ako se bavim razvojem softvera, onda ja, prirodno, zelim da taj softver ima cijenu, a ne da mu cijena bude 0. Mislim da i svaki doktor, advokat ili javni biljeznik ne zeli da cijena njegova rada bude nula kuna!

Tako i ja: Zelim da cijena softvera ne bude 0, ali pri tome mislim bas na cijenu softvera kao takvog, a ne nekakve podrske, i tome slicno (jer opensorsasi cesto kazu: zasto naplacivati softver? Naplacuj podrsku, kravo!) . Ne zelim iznalaziti nikakav "poslovni model", kao workaround za sumanutu ideju opensorsasa da software treba kostati nula kuna.

Znam, neki ce se sada upustiti oko "igru rijeci" oko znacenja rijeci "free" u svijetu open-sourcea, ali o tome ne zelim trositi rijeci, jer, opensorsasi znaju dobro da svaki "pravi" open-source proizvod kosta nula kuna, a ako to nije slucaj, tada ga oni niti ne smatraju pravim open-sourceom. Da bi zamaglili sve to skupa, oni rijeci "free" pokusavaju dati nove interpretacije i znacenja. Cilj je ubiti intelektualno vlasnistvo, a to je jedan od najvecih intelektualnih zlocina naseg doba.

Svima bih preporucila takodjer da procitaju i esej "The Ethics of Free Software", kojeg mozete naci na http://se.ethz.ch/~meyer/publications/sd/ethics.pdf

Cujemo se! :)

10. veljače 2007. 15:19

@math: a to je tvoja Biblija na kojoj počivaju tvoji stavovi? :-)

Ok, rečeno je da Znači nemaš se što brinuti, tebi nitko ne prijeti izumiranjem ako budeš i dalje cijenila svoj software. I ja poštujem tvoju odluku kao takvu. I tu dolazimo do jednog paradoksa, da (pri čemu izuzimamo ekstremiste) Ovi drugi se još zovu i daj crack.

Npr. ja imam dosta programa koje sam kupio i kupovao dok su u .hr ljude koji kupuju programe smatrali budalama. Imam legalne inačice nekoliko MS OS-eva, brdo SuSE kutija, orginalne programe na disketama, čak sam i legalni korisnik programa kojeg je napisao i prodavao sadašnji direktor Microsoftovog poslovno-tehnološkog centra, iako ga nikada nisam koristio. Znaš li zašto sam ga kupio? Zato što sam mu želio odati priznanje za trud. O share-ware programima od par dolara da ne pričam, a imam i dosta orginalnih igara (zadnje što sam uzeo bio je Morrowind GOTY)...Ovaj mjesec ću najvjerojatnije, ako upali posao, kupiti jedan IDE za 250$, a možda i novi MainActor. Da, ja kupujem programe!!!

To isto se ne može reći za tipične korisnike Microsoft programa, od kojih su neki i certificirani stručnjaci, koji u životu nisu kupili nijedan program. Ali su strastveni zagovornici svega što MS izda. Nije ni čudo, kad ništa od toga ne plate. U najboljem slučaju njihova firma ima MSDN pretplatu koju isprostituiraju na nedozvoljen broj instalacija. I tko je sad tu opasnost za intelektualno vlasništvo i komercijalnu softversku industriju? Ja ili oni?

A tvoje tlapnje o ubijanju intelektualnog vlasništva su obična glupost i FUD.

Samo ti lijepo prodaj svoje programe i poštuj one koji su odabrali drugi poslovni model. Jer točka 10. tvoje Biblije kaže:

"For everyone: focus on quality. Work with every competent person--free or commercial software developers--to address the increasingly critical, and increasingly ethical, issue of software quality."

10. veljače 2007. 18:38

Da tek vidis fanatizma u firmama. Firmi X je firma Y prodala maglu i kako bi se zadovoljile glavesine u firmi X (jer su dali toliko love), kupljeni proizvod se dize u nebesa i stvara se svetost oko njega. Tako sljakeri u firmi X imaju osiguran posao jer glavesine vide da ovi rade i da rade dobro. Linux u Firmi X bi prosao ovako "ok, ne radi kako smo si zamislili, nemamo sad vremena shvatiti problematiku, popljuvati cemo proizvod, a glavesine nece zamjeriti jer nisu dali ni lipe." Potpuno je nebitno jel "magla" Windows ili RedHat. Kad firma da novce, spremni su prozivod koji ne vrijedi nista dizati u nebesa samo zato jer su dali novce.

U konacnici, to rezultira samo losim.

BTW. Ja imam jedan non-free program i kupio sam ga. Uzgred receno, ako nekome treba autocad clon za Linux, toplo preporucam Bricscad. Vrlo vrlo slican, a opet ima i neke prednosti na AutoCADom.

10. veljače 2007. 18:44

@math_baby gle, ne kuzis tematiku :) Ti si programer s kraja 90ih godina ili jos uvijek zivis u tom dobu. Softver mozes prodati jednom, ali usluge oko njega vise puta i to po vecoj cijeni. Npr., ti kao firma ulazis u drugu firmu sa softverom - potpuno je nebitno jel open source ili komercijalan. Svoje rjesenje njihovog problema prezentiras kroz taj softver. Ako su zadovoljni, oni ce kupiti tvoje rjesenje, ne tvoj softver. "Customizacija" softvera (bio on open source ili komercijalni) po zelji korisnika se bolje naplacuje nego proizvodnja generickog softvera. Ti procijeni, sto je lakse customizirati, open source program ili komercijalni. Takodjer, ti procijeni, mozes li customizirati vise komercijalnih ili open source programa?

Ah... Vjerovatno ne shvacas...

10. veljače 2007. 22:05

Mislim da je Linspire/Freespire puno lakši za prelazak sa Windowsa od Ubuntu-a, ali nema sumnje da Ubuntu bolje radi. Mislim da je spajanje ove dvije popularne distibucije samo dobro za Linux u perspektivi. Za možda godinu dana Linux će moći što i danas XP, pa ako Vista ne uhvatiti zamaha Linux će imati svoju šansu. Osim toga cijelo vrijeme Linux traži nekakav svoj poslovni model i nikako ga ne nalazi jer prosječan Linux newbee vidi Linux kao šumu kroz koju mu se jednostavno ne da proći. Posebno kada mu se problemi počnu javljati od instalacije.

10. veljače 2007. 22:27

Djevojko (hm) draga, to uopće nije sporno. Ja svaki dan nešto kupujem, od kruha preko novina preko benzina do softvera; ali budi sigurna da neću fanatično zastupati Klarine proizvode kontra recimo mlinarovih.

11. veljače 2007. 08:43

@hatepogodak: svi oni koji u Linuxu traže zamjenu za Windowse su na krivom putu. Pa ja koristim Linux upravo zato što nije kao Windowsi. Linux neće zamijeniti Windowse kod prosječnih korisnika koji se sami brinu o svojem računalu (njima je instalacija ključni problem), ali Linux je bolje rješenje za poslovno okruženje gdje administrator korisniku isporuči potpuno funkcionalno računalo koje ovaj zatim samo koristi, a ne vodi računa o njegovoj administraciji. Takav poslovni korisnik neće nekoliko puta dnevno instalirati nove programe, već će raditi svoj posao. Na većini poslovnih računala policy je već takav i na Windowsima...

11. veljače 2007. 21:06

Klara je bolja! Definitivno! :)