OLPC i ECDL

domaćeklincipolitikatehnika narodutehnologijevizije

Što je zajedničko laptopu i ECDL programu? Zašto sam ih stavio u naslov ovog posta? Zato što bih laptop uveo u naše škole, a ECDL izbacio iz njih. Zašto smatram da ECDL nije potreban u školama? Zato što klince ne treba učiti raditi u uredskim aplikacijama koje će, kad oni stignu na tržište rada, biti informatički antikviteti. Kakve koristi oni imaju od tog štrebanja? Jer ECDL je prije štreberaj nego neki temelj ne kojem bi trebalo graditi informatičku edukaciju novih generacija.

Spominjao sam već te digitalne urođenike, a u Edupointu je objavljen i prijevod članka Marca Prenskya: Digitalni urođenici, digitalne pridošlice: Razmišljaju li doista drugačije?. U Edupointu često spominju Marca, a vidim da ga još poneki bloger nije mogao zaobići. Zanimljiv je i njegov tekst Zainteresiraj me ili ću umrijet od dosade.

ECDL će vrlo rijetke zainteresirati, većina će umrijeti od dosade. Očito je da imamo problem, potrebno je mnoštvo klinaca učiti na drugačiji način. Računalo nije samo sebi svrha, ono treba postati alat, alat koji će se koristiti bez da se razmišlja o njemu, kao što smo mi nekada koristili olovke i bilježnice. Računalo ne smije biti prisutno samo na satovima informatike već se treba koristiti svuda gdje njegovo korištenje ima smisla i gdje će povećati učinkovitost učenja.

OLPC je za neke samo malo neobičniji laptop, usporediv s drugim laptopima. Radoslav je napisao dobar članak o tome u svojem odgovoru najdosadnijem IT bljuvatoru.

Da podvučem ono osnovno u cijeloj OLPC priči...

It's an education project, not a laptop project.
(Nicholas Negroponte)

Our goal: To provide children around the world with new opportunities to explore, experiment and express themselves.

Pojedinosti o OLPC programu nisu skrivene, svima su dostupne i nema izgovora za one koji fulaju ceo fudbal jer nisu pročitali Mission.

Jedna od najčešćih zabluda je kako je OLPC skromni laptop za siromašne crnce kojima je nužniji kruh od moderne tehnologije. Ne slažem se. OLPC može odlično poslužiti u edukaciji bilo koje djece. I naše. Neki su već napravili parodiju pa su pišu o svojem 0$ laptopu, drugi se smiju OLPC tehničkim karakteristikama. Kažu da bi bilo bolje djeci nabaviti "pravi laptop". Hm...viđao sam 10 i 20 puta skuplje laptope po našim kućama čija je edukativna iskoristivost bliska apsolutnoj nuli.

Što bi dobili kad bi svi učenici u našim osnovnim školama dobili OLPC? Svi bi imali jednake uvjete za učenje i programi u školama bi se mogli okrenuti naglavce i prilagoditi novoj generaciji digitalnih urođenika. Zašto nositi 7 knjiga iz povijesti (konkretni slučaj u našim školama) kad sve može biti na jednom laptopu ili dostupno preko Interneta? Nove generacije će morati savladati vještinu obrade ogromne količine informacija i prepoznavanja onoga što je važno. Prilagođavanje i brze reakcije na promjene postaju sve važnije. Naši roditelji su možda cijeli život radili u jednoj tvrtki, mi posao mijenjamo češće, naša djeca će možda posao mijenjati nekoliko puta godišnje. Stalno učenje će postati neizostavno kod svakog malo zahtjevnijeg posla...

learningEvolves...

Logični korak u tom smjeru je OLPC, a ne ECDL.



Komentari

17. prosinca 2007. 09:16

S obzirom koliko se sada odvaja za informatičku opremu mislim da ćemo još dugo čekati na OLPC. Što se tiče ECDL-a ne smatram ga nužno lošim, jer napokon ekipa iz državnih firmi nema opravdanja za nepoznavanje osnove rada na računalu. Znam par ljudi (iz prosvjete) kojima su neke stvari o računalima bile puno jasnije nakon ECDL-a. Mislim da je dobro da starije generacije dobiju neke osnovne informacije o računalima, pa makar i na krivom OS-u ;) .

17. prosinca 2007. 10:02

Meni je osobno kod ECDL-a glupo što se uči poznavanje samo jednog jedinog softverskog paketa; mislim stvar se zove "driver's licence", a to bi bilo kao da svi uče voziti samo Fiat Bravo.

Trenutačno je referentna verzija za ECDL Office XP, koji je još donekle sličan ostalim uredskim paketima kad je riječ o korisničkom sučelju -- ali što će se dogoditi ako ECDL prijeđe na Office 2007? Oni koji završe tečaj (bez ikakvog drugog znanja) bit će potpuno nesposobni koristiti išta drugo, jer će svugdje tražiti ribbone.

Ja osobno ribbone smatram dobrim unapređenjem GUI-ja, ali dok sve aplikacije ne koriste isti pristup poznavanje samo njih neće predstavljati nikakav napredak.

Tu je negdje i jedna zanimljiva tema analize divergencije korisničkih sučelja kojima smo svjedoci. Nekad su sve aplikacije na jednom OS-u imale bar 90% isti princip rada -- izbornici, "File" i "Edit" uvijek na prvom mjestu itd. U zadnje vrijeme svjedoci smo raznim eksperimentima, pa tako imamo sve više desktop aplikacija koje se ponašaju kao Web, imamo ribbone, kontekstualne izbornike itd.

17. prosinca 2007. 10:09

Tko kaže da je ECDL loš? . U članku nisam spomenuo one kojima je ECDL zapravo namijenjen i gdje on ima svoju svrhu.

Pogrešno je vezati ECDL samo uz jedan OS i jedan office paket, imamo i koji obrađuje Linux (Ubuntu) i OpenOffice. Ta činjenica ništa ne mijenja, i dalje smatram da je ECDL loš odabir za klince kojima trebaju drugi temelji i drugačiji način učenja.

17. prosinca 2007. 10:21

Sorry! Izgleda da sam čitao previše između redaka :( .

17. prosinca 2007. 15:15

Zamislite samo koliko bi se teksta moglo ukucati u laptop prilikom slušanja nastave (u odnosu na pisanje rukom). To automatski konotira i urednost, gubljenje problema s rukopisom, bolju sistematizaciju gradiva (jer omogućava izmjenu), bolju produktivnost.

Još kad bi imenici bili digitalizirani, to bi otvorilo niz mogućnosti, primjerice pregledavanje ocjena, nekakvih komentara razrednika i sl. putem interneta, što bi uvelike olakšalo posao roditeljima. Naravno, i mogućnost "istraživanja školskih servera i potajnih promjena u imeniku". :)

Al' i da to uvedu, morali bi otpustiti valjda 90% profesora.

17. prosinca 2007. 20:04

Ja sam iz ovog razloga funkcionalno nepismen - pišem tipkovnicom skoro istom brzinom kao i olovkom, ali mi se zato rukopis strašno pogoršao. Znam da svaki rad prstima unapređuje biomehaniku šake, ali olovka kao osnovno pomagalo treba ostati u školi ;) Sve drugo je, naravno, dobra nadogradnja (sviranje, tipkanje...)

18. prosinca 2007. 16:54

Prije nekoliko dana mi je to palo na pamet. Doduše, nisam previše razmišljao o ECDLu koliko o OLPCu. Glede troškova, koliko država trenutno odvaja po učeniku za besplatne udžbenike (cca. 1500 kn) ne vidim razlog zašto ne informatizirati nastavu.

Ali naime, zaboravljamo svi na to gdje se nalazimo. Prošle (ili pretprošle godine) je ministar Primorac uveo HNOS u osnovno školstvo. Činjenica je da niti profesori do zadnje minute nisu znali što taj program donosi, te HNOS nije previše uspješno proveden. A većina sve svodi na grupni rad i "učenje u prirodi". Tako da, ako već nastane tolika panika oko HNOSa, i ne može se provesti re-organizacija rasporeda sjedenja unutar razreda, pitanje je kako bi to sve izgledalo.

Sa jedne strane, uvođenjem prijenosnika u regularnu nastavu, a ne samo izbornu informatiku (koja je i dalje nažalost izborna) definitivno je da bi se sve uvelike promijenilo. Doduše, time se otvara veliki spektar mogućnosti. Kao što je Franzi rekao, pa i negativnih. Varanja, trganja itd. Jednostavno, dati učeniku prvog razreda prijenosnik u ruke je po meni suludo.. Pa čak i dati četvtašu. I sve to opet ima svoje mane. Ukidanjem dosadašnjeg načina obrazovanja i informatizacijom ostatka, sigurno bi recimo rukopis kod svih "oslabio". U ostalom, gledanje u monitore za vrijeme nastave (koja zna biti po 8-9 šk sati) je jednostavno ne dopustivo jer će učenik sigurno kada se vrati doma provesti još barem sat-dva za računalom.

Nemamo ni adekvatno obrazovano osoblje škola, i onda bi se trebalo uvesti tako nešto. Da nebi ispalo da sam ja protiv toga, dapače, meni je to palo kao ideja na pamet. Kako bi se to trebalo uvesti, ali kada zbrojiš sve pluseve i minuseve toga, ipak dođe čovjeku da malo promisli :)

20. prosinca 2007. 22:41

Što se tiče opremanja škola, Makedonci bi nam mogli poslužiti kao uzor: http://www.linux.hr/modules/news/article.php?storyid=2323 A ECDL u školama niti ne uče djeca, bar ne pod tim naslovom, iako su uredske aplikacije dosta (previše!) zastupljene u programu. Isto tako bi se možda dalo smisliti nešto novije od učenja programiranja u QBASIC-u... ECDL se uvaljuje nastavnicima, a sve mi to (pre)skupo plaćamo. Mulj je malo dublji - HGK mi se nije udostojala odgovoriti na ovo: http://www.upitnik.bloger.hr/post/ecdlbox--izvorno-hrvatsko/460181.aspx

13. siječnja 2008. 20:17

Vrlo dobar komentar, rijetkost je susresti nekoga tko razumije kako je OLPC više od "jeftinog računala za treći svijet". Većinom buka i FUD caruju.