Na čemu vrtjeti višekorisnički blog servis?

aplikacijeblogoviposlužitelji

Pokrećem jedan lokalni blog servis i aktualizirao sam pitanje iz naslova. Kao developeru mi je bila najprivlačnija pomisao da to sam isprogramiram po svojoj mjeri i prema zahtjevima, ali niti se ima vremena niti je u takvoj situaciji isplativo raditi nešto što su već drugi napravili, što je provjereno, radi i ima hrpu dodataka. Ali iako je to kraći put, ipak treba znati da nije dovoljno samo instalirati web aplikaciju i krenuti. Ukoliko pogriješite u odabiru može vam se dogoditi da na prilagođavanje postojećeg rješenje potrošite više vremena nego što imate na raspolaganju. Najgore je kad nakon svog tog vremena shvatite da odabranom rješenju nedostaje neka kritična osobina koja vam je potrebna.

WordPress MU

U mojem slučaju mislio sam da će prvi odabir biti i konačni odabir. Koristim WordPress za ovaj blog pa je logični korak bio WordPress MU. Čuo sam već priče da je MU hack običnog WordPressa i da je prije riječ o skrpanom nego idealnom rješenju. Olakšavajuća okolnost je bilo postojanje hrvatskog prijevoda (ciljana populacija je možda slaba s engleskim) te postojanje velikog broja dodataka i tema. Već sam podigao cijelu infrastrukturu, napravio par blogova, napisao par postova, odabrao dvadesetak tema. Iako su bile namijenjene za MU ipak je svaku od njih trebalo modificirati. Prijevod je imao nekih manjkavosti. Sve bih to sredio da nisam išao mijenjati default blogroll koji se dodaje svakom novom blogu. Očekivao sam da je to definirano negdje u postavkama. Nije. Zapečeno je u izvornom kodu (točnije u datoteci wpmu-functions.php). Hm...a da ipak pogledam druga rješenja?

b2evolution

Nakon istraživanja, čitanja recenzija i ostalih sličnih radnji zaključio sam da bi b2evolution moglo biti dobro rješenje. Dopalo mi se njihovo sučelje (malo sporo, ali primaljivo običnom korisniku) i činjenica da antispam zaštita dolazi u default instalaciji. Nije zanemariva zajednica oko njega, dokumentacija koja je preglednija od one WordPressove, normalan forum (WordPressov forum je nepregledan i neprilagođen svojoj zadaći)...Spotaknuo sam se na njegovom prilagođavanju svojim potrebana i situaciji na poslužitelju. Opet je bilo nužno uzeti editor u ruke i srediti kod. b2evolution možda dobro radi u kombinaciji Apache/mod_php, ali za nginx i fastcgi bilo je potrebno štrikanje...

LifeType

Treća sreća? Ne nisam to pomislio. I nisam vjerovao da bi treće rješenje moglo biti ono pravo. LifeType. Nisam prije čuo za njega ili nisam obraćao pažnju. Web stranice su im informativne, dokumentacija je dobra, forum otkriva da postoji aktivna zajednica korisnika. Sučelje je jednostavno i razumljivo. Sve funkcionalnosti koje sam trebao su tu. LifeType nema bezbrojnu hrpu pluginova, ima ono što je potrebno. Predložaka je mali broj (14), ali svi su upotrebljivi. Nema prijevoda na hrvatski, ali nakon što sam vidio da mi LifeType u potpunosti odgovara preveo sam sve poruke osim sučelja za glavnog administratora sistema (ali i to imam u planu). Ono što mi se još dopada kod LifeTypea je kod. Dobro organiziran, uredno napisan, koristi MVC pattern. Predlošci su pregledni, njihova izrada dobro dokumentirana. Ista stvar je s pluginovima. Kao template engine koristi se Smarty. Pa dobro, ništa nije savršeno. ;-)

Zaključak

U mojem slučaju je LifeType odnio prevagu. U konkurenciji su bile ove tri aplikacije + još nekoliko koje sam diskvalificirao na temelju različitih kriterija bez probe i instalacije. Moja intuicija (i ponešto malo iskustva) mi govori da je LifeType najbolji izbor. Ali to ne znači da bi trebali slijediti moj primjer. Staro je pravilo da je najbolje koristiti ono što najbolje poznajete. Osim kad shvatite da ste se prevarili. :-)



Komentari

17. studenoga 2007. 22:53

Imam iskustva s vordpress mu i jako je problematican, ne znam koliko su popravili stvar u novijim verzijama

19. studenoga 2007. 12:36

takodjer nemam baš pozitivno mišljenje o wp mu, dosta se nestabilno ponašao. Kad i gdje se (ne) može pogledati novi servis?

19. studenoga 2007. 13:11

Nije ni LifeType bez bubica (budem napisao koju riječ o tome). A kasnije sam pronašao da se vrti na dva mjesta u susjedstvu (blog.co.yu, weblog.co.yu). Servis je već u pogonu, a kad bude i službeno krenuo budem ga najavio (najvjerojatnije krajem tjedna) iako rijetki čitatelji ovog bloga pripadaju u ciljanu korisničku skupinu.

19. studenoga 2007. 16:08

Prije postavljanja i ja sam prosao slicno kao i ti. Na kraju sam se za blog.putnik.hr odlucio za LT i jako sam zadovoljan. Naviknut sam raditi sa Smartyem i nije mi bilo tesko postaviti vecinu custom stvari koje sam zelio. Jos nisam sve preveo no ako se odlucis mozemo si pomoci. Templejti bas nisu unificirani pa cu ih morati prilagodjavati no na srecu (nazalost :) ih nema puno za najnoviju verziju.

Definitivno pozitivno iskustvoo s LTom...

19. studenoga 2007. 22:18

Ja sam preveo skoro sve osim glavnog administracijskog sučelja. Vidim da ima toga u pojedinim predlošcima, ali mislim da se neću previše baviti time. Prijevod sam radio na brzinu i nisam gledao kontekst u kojem se rečenice nalaze pa je ponegdje nespretan (to ću popravljati u hodu), a preveo sam i riječ trackback. :-)

Ako te zanima prijevod mogu ti poslati taj nedovršeni dio.

19. studenoga 2007. 23:19

Mos mi poslati sve, bas me zanima, posto sam i ja to eto onako to prevodio :) No jos se dvoumim da li ostaviti na eng... neke stvari pogotovo u adminu mi djeluju neprevodivo i nemam pojma da li bi se ljudi bolje snasli sa prijevodom...

20. studenoga 2007. 10:40

@a preveo sam i riječ trackback. :-)

bas me zanima kako si preveo trackback. :-) ?

20. studenoga 2007. 10:50

Nisam prevodio doslovno već sam pokušao prevesti što je to. I tako sam došao do riječi , jer se u većini slučajeva radi o komentaru na post ili njegovom spominjanju.

20. studenoga 2007. 13:16

nije lose ... ja radije takve rijeci ostavim izvorno ... ;-)

24. studenoga 2007. 17:50

http://www.lifetype.net/

The page isn't redirecting properly jaki su, da.

24. studenoga 2007. 18:03

@M: izgleda da su i oni instalirali novu inačicu. :-)

Ja sam naletio na bug na ovom svojem projektu (i on je jedan od razloga zašto još nije javno objavljen) samo što sam ja mislio da je problem u mojim postavkama za preusmjeravanje koje sam ubacio u nginx. Tako da sam potrošio vremena i vremena prilagođavajući ih. A problem je u njihovom kodu. Prijavio sam se na njihov bug tracking sistem, ali ne vidim da je netko prijavio bug. Baš mi je drago što se njima javlja jer će valjda to brzo riješiti.

6. srpnja 2008. 00:15

Bilo bi mi drago kad bi mi poslali prijevode i detaljno uputsvo za upotrebu, s blog servisima i php skriptama baš i nemam posebno iskustvo.. (ili bolje reći google search, copy paste :) ) Svaka dodatna pomoć je više nego dobro došla.. HVALA!

24. srpnja 2008. 20:07

@Tedi: prijevod mogu poslati, ali detaljno uputstvo neće ići jer nemam vremena za to...Ali netko s malo ili nimalo iskustva s PHP-om teško da će bez puno muke uspjeti nešto postići.

25. srpnja 2008. 15:50

Hmmm, zanimljiva je WP-mu opcija - posebno za neki NGO sektor gdje nemaju previse love za samostalne webove