Xen provider

aplikacijeposlužiteljiprogramiranjeweb

Slicehost

Jedan od mojih malih poslovnih planova je bio da počnem nuditi VPS uslugu koju trenutno ne nudi nijedan domaći web hosting provider (ili ja još nisam naletio na njega). Usluga se trebala bazirati na Xen-u. Već mjesecima imam dva servera i nekoliko VPS-ova na probnom radu i Xen se pokazao kao vrlo pouzdan. I baš kad sam pomišljao da krenem u javnu testnu fazu (podijelio bih zainteresiranima nekoliko VPS-ova na probno korištenje), navratim na Slicehost i vidim da su podebljali bandwidth...Njihova ponuda sada je vrlo privlačna, ne radi se o tipičnim hosterima koji pojma nemaju već imaju vrlo dobru uslugu, a zanimljiva je i njihova orjentiranost na developere. Sličnu ciljanu grupu korisnika imao sam i ja u planu. A sada bi se vrlo lako moglo dogoditi da slijedeći projekt osvane na nekom od njihovih slajsova.

Vim

Kako novi Vim (7.0) nije u Ubuntu respozitoriju danas sam na jednom VPS-u iskompajlirao novu inačicu. Razlog za to bili su tabovi. Zgodno.

JavaScript video

YUI Theater donosi zanimljive video prezentacije Douglasa Crockforda: The JavaScript Programming Language. Odgledao sam početak prve prezentacije u kojoj Douglas govori o razvoju JavaScripta, a zanimljivo je i njegovo jako loše mišljenje o postojećim JavaScript knjigama. Do prije dvije godine složio bih se s njime, ali zadnjih godinu dana pojavile su se dvije ili tri knjige koje dižu prosjek (knjiga Petera Paula Kocha, Pro JavaScript Techniques Johna Resiga...).

D 1.0

Ne, nisam zaboravio, jednostavno nikako da dođe na red da spomenem da je jedan od najzanimljivih programskih jezika konačno dočekao svoju 1.0 inačicu. A u međuvremenu je izašla i 1.002 inačica.



Komentari

26. siječnja 2007. 08:16

Svakako treba spomenuti i Crockfordov , koji je jedan od najboljih resursa o Javascriptu, posebice za iskusne programere koji žele razbiti neke predrasude o tom jeziku.

26. siječnja 2007. 21:22

Se to meni samo čini ili je slicehost mrvicu spor kada mu se pristupa iz hrvatske?

27. siječnja 2007. 05:15

@gog: u pravu si, u ovom trenutku je ping 170 ms što je dosta za razliku od .eu hostera (46 ms ima jedan data c. kojeg razmatram, ovaj moj server ima 39 ms, a jedan drugi Xen VPS provider ima 49 ms - http://www.budgetdedicated.com/).

27. siječnja 2007. 05:27

već kad se pingamo, evo trenutnog brzinskog prolaza za neke naše providere (ms):

Plus - 164 Avalon - 192 CroAdria - 21 LoGoIMS - 134 Vogon - 162

Navedene brojke treba uzeti s rezervom jer provideri ponekad imaju servere u različitim centrima...

još neki VPS provideri

rimuhosting.com - 164 unixshell.com - 144

27. siječnja 2007. 13:06

Nisam se još počeo baviti Xenom, a nisam vidio da to on podržava u opcijama, a pak Slice to navodi kao feature: "Guaranteed CPU slice and more when available". Recimo, dignem jedan VPS, mogu li mu dati 50% procesora max? Odnosno, da host ima koliko ima, ali da ga VPS ne može zagušiti više od 50% kod guestovog max opterećenja?

27. siječnja 2007. 16:13

@Ivan: Scheduling se kod Xena mijenjao kroz vrijeme i inačice. U 3.x imaš sedf scheduler, dok u razvojnim inačicama možeš koristiti CreditScheduler. Pogledaj ovdje:

http://wiki.xensource.com/xenwiki/Scheduling http://wiki.xensource.com/xenwiki/CreditScheduler

27. siječnja 2007. 17:11

Ovaj Credit Scheduler mi se čini jako dobrim :) barem po onom što sam pitao. Inače, u svojim traženjima našao sam OpenVZ, deployment je jako jednostavan, a kao da je baš predviđen za virtualno hostanje. Check it out (ima howto za Centos i Ubuntu - proradilo mi odmah na Centosu, bez ikakvog tvikanja).

27. siječnja 2007. 18:19

Znam za OpenVZ, a ono što mi se ne dopada kod njega, a što će se zacijelo dopasti mnogim hosterima, je jednostavna mogućnost za overselling (što oni već rade s klasičnim hosting paketima)...

29. siječnja 2007. 00:32

Cek, ali ti zelis biti hoster, dakle i tebi bi se mogla dopasti. Osim toga, ako neces, ne moras oversellati (morao sam proguglati da vidim što predstavlja taj pojam). http://hostingfu.com/article/non-overselling-xen-might-be-bad-during-disasters