Skrati.Net

.hr web12 sati noći

Samo mala obavijest o tome da je prvi projekt otvoren za prvi pregled: Skrati.Net. 7 dana kasnije od plana, ali to je bilo zbog izuzetno turbulentnog i prezauzetog tjedna. Podatak da sam čak puna dva dana bio offline, bez e-maila i rss readera, dovoljno govori. Ispričavam se svima koji su razočarani zbog ovog zakašnjenja, ali kako kaže stara programersko-marketinška poslovica: Nakon godine dana nitko se neće sjećati da je dobra aplikacija kasnila, ali će svi upamtiti preuranjeni izlazak loše aplikacije.

Iskusnim korisnicima će odmah biti jasno čemu Skrati.Net služi, a oni ostali mogu pročitati kratko objašnjenje. Ok, znam da će opet biti razočaranih lica, ideja nije ništa novo i što će nam to pored živih tinyurl i sličnih servisa? Skrati.Net je nešto kao stilska vježba, prvi konkretan i objavljen projekt za kojeg sam koristio Django, a njegova jednostavnost bila je idealna za skraćeni vremenski odsječak koji mi je bio na raposlaganju za prvi projekt. A ako se prvi mačići u vodu bacaju, onda će njega biti najmanja šteta.

Ali to ne znači da je Skrati.Net predodređen za odstrijel. Daleko od toga...

Rani su jutarnji sati, obveze opet zovu kao pomahnitale sirene, a detaljniji izvještaj slijedi u kasni noćni sat.

P.S. Otvorio sam grupu 12 sati noći koja je namijenjena za rasprave o ovom i o svim slijedećim projektima...



Komentari

22. siječnja 2007. 08:30

drago mi je da si objavio svoju prvu applikaciju...

jucer sam bas razmisljao o ovakvim aplikacijama, i imam "feature request" :-)

OPIS: Sitvacija sljedeca, ja nađem neki link koji je dugacak jako dugo tipa "http://www.sdff.com/dsaffafs/afsfsasfa/fsa/saffsa//fsa/fsfafsa/f/sasaf/" I naravno za to mogu koristiti tvoj servis ili neki drugi te vrste i on ce ga uredno napraviti kracim i to radi savrseno. Ali zamislimo pronlem malo vecim na toj mojoj stranici http://www.sdff.com/dsaffafs/afsfsasfa/fsa/saffsa//fsa/fsfafsa/f/sasaf/ se nalazi tekst od kojh 100 stranica i sada bi ja recimo u nekoj raspravi na internetu htio napraviti link na tu stranicu i na negu odredenu recenicu(paragraf) medu tih 100 stranica. Znaci otvori se ta stranica i odmah skoci na taj dio teksta koji sam ja zelim i jos ga po mogucnosti stavi mu "backcolore" u neku drugu boju tako da bude uocljivo. Znaci to bi trebalo biti da krati url i jos oboja odredeni tekst na stranici od toga url. Da li ti je jasno sta sam htio reci sa ovim ??? Neznam da li takvi servisi vec postoje na internetu (bar ja neznam za niti jedan).

P.S. d ali si razmislajo da stavis i "source code" , na taj bi nacin mozda popularizirao djago u RH

22. siječnja 2007. 09:56

To što si ti naveo dalo bi se izvesti, najlakše uz pomoć browser plugina (Firefox), ali od postojećih stranica možda bi ti mogao pomoći; uz pomoć njega možeš isjeći dio teksta koji će se prikazivati na Clipmarksu, a oni koji hoće cijelu stranicu će kliknuti na link.

Glede izvornog koda:

U ovom trenutku ne, ali jednog dana možda da. Problem s objavljivanjem izvornog koda je što ga ipak moraš upristojiti za javnost, napisati dokumentaciju i još poneku stvar. U ovom trenutku još sam s Djangom na vi i možda ga ne koristim na najoptimalniji način, pa ne bih želio ljude navoditi na krivi put.

Za popularizaciju Pythona i Djanga imam planove, ali o tom kad budem imao nešto konkretno.

22. siječnja 2007. 10:21

Nije loše, samo daj sredi da čitav box s lijeve strane bude link...

22. siječnja 2007. 11:00

Fino, sviđa mi se, pogotovo dizajnerski - samo bih se složio s gogom za link na čitavom boxu. Eh, i jedan feature suggestion - napravi neki bookmarklet koji bi "skratio" URL trenutne stranice koju user gleda u browseru. Znam da bi meni to nerijetko bilo korisno.

22. siječnja 2007. 11:08

@gog: to je osobina orginalnog templatea koju nisam još izmijenio, ali hoću... @zweistein: bookmarklet je na todo listi

22. siječnja 2007. 11:22

baš mi je darago da si (napokon) krenuo s prezentacijom projekata. Što se ovog tiče: jednostavno, korisno, odlično!

22. siječnja 2007. 15:25

Glavno je da si zdrav - već sam se zabrinuo. Bez smajlija - ozbiljno.

A da sam razočaran - jesam. Očekivao sam u najmanju ruku efikasan lijek protiv ćelavosti...a kad tamo? Već viđeno i bez onog obećanog "a ja ću to drugačije". Puno priče, prodavanja magle i naravno, tapšanja po leđima od grupe...mislim da ti to nije potrebno. Potrebnija ti je svježina makar uz malo svježe krvi. :-)

Prvo kritika viđenog: - "Najprije sam definirao terminski plan s točno definiranim zadacima." I opet zakasnio. -- "analiziranje konkurencije". Rezultat milionti klon. - "izrada use case-ova". Čega?!? Aha! Čemu?!? - "trazenje case editor, nijedan ne valja pa sam napisao svoj". Jak ego? "Što je case editor uostalom?" - pita korisnik-laik - "izrada web dizajna, uzeo free template". Komentar isti kao zweinstenov: Sviđa mi se - naročito dizajnerski. Oh...

Bio si u pravu: "Neke pouke iz svega ovoga bi bile…Usredotoči se na samo jedan zadatak."

Kakvih 12...

Sad, znam da sam opet u ulozi "glasnika sa lošim vijestima" ali...i da će masa podivljati jer se ne uklapam u tetošenje autora. Međutim, kritičar je besplatni savjetnik i pametni slušaju tuđa mišljenja čak i kad im se ne sviđaju. Otvorio si blog javnosti, kaj sad...

Iskreno, ovo je po meni gubitak vremena: takvih servisa ima more. Također, skočio si sam sebi u usta. Naime, nedavno si na ovom blogu tvrdio kako je ime domene relativno važno ali ne i najvažnije. Ovo je servis koji govori nešto drugo barem u jednom svom perceptivnom segmentu. Važno je i što se napravi sa domenom a ovo što si nam pokazao je prežvakano do boli. Iako servis jest koristan on je i toliko redundantan na web tržištu da postaje upitno svrha njegova postojanja (osim što ćeš imati što pokazati u portfoliu - to je dobro ali to nema veze sa nama već sa tobom).

Prva stvar koja mi pada na pamet je kreiranje urla skrati.net/vuk koji pokazuje na ovaj blog.

Ograničenje od 25 znakova je smisleno ali i smiješno jer se radi o servisu skraćivanja adrese - znači, dužina je važna? Zašto onda 10 znakova u samom imenu servisa?!? Zašto ne 3 ili 4? 2 čak? Naravno, za to treba nešto vremena i para ali se na duge staze isplati. Upravo ovih dana otvorila se niša u kojoj si mogao naći fini url za ovaj servis.

skrati.net je ok ime, pamtljivo i smisleno. To mu je i jedina prednost pred tinyurl.com...barem za ovo "tržište". Treba mi nešto što će mi skratiti dugu adresu.

Ali, ono što ti IMHO definitivno nije trebalo je onakvo mega najavljivanje sa krupnim riječima (analiziranja i slično) i kašnjenje zbog "prioriteta". Znači, ovaj blog, mi čitatelji i servisi koje nam podastireš su 13-to prase, masa za trošenje? Nisu prioritet? Nema tu para? What?

Ako i je tako, sve je to razumljivo ali onda se jezik drži za zubima. Dok nije gotovo.

Ovakav servis sa dostupnim skriptama može se složiti za 1 radni sat. A ne dan. Napiši, "učim django i eto što sam složio". Djelovati će iskrenije. Otvori kod. Djelovati će srdačnije. Traži dodatne mogućnosti proširenja i implementiraj ih svako malo. Djelovati će ozbiljnije.

Ali, dao si mi ideju da i sam složim jedan takav servis. Što nas je više biti će veselije...poslati ću url kad bude gotovo. Ako ikad bude. :-)

Na koncu konca, koliko teško to može biti? ;-)

BTW, već ovo što je misko poželio bi dalo servisu nešto novo, nešto što drugi nemaju i po čemu se stvar razlikuje od milijardi klonova...u tom pravcu bih usmjerio svoje napore. Ne u imitiranju drugih. Ti kako hoćeš...

NHF.

Čekamo servis broj 2. gud lak!

22. siječnja 2007. 15:51

Evo još malo iz prve ruke rada sa uslugom... http://skrati.net/vuk je već zauzet. Do Belzebuba! :-) Srećom, ovo je prošlo:

http://skrati.net/monitor.hr

Zanimljiv aspekt korištenja servisa? Vrijedno razmatranja ili ne? Kako pratiš tko je kreirao url?

Sa stranice "Zanimljivosti": "Važeće ime domene može imati 63 znaka, uključujući i oznaku protokola."

Jesi siguran da je 63 sa oznakom protokola?

"Skrati.Net nema ograničenja na dužinu URL-a." Meni je ovo simpatično. :-)

22. siječnja 2007. 16:35

Prebaciti ću se u groopu za daljnje diskusije...

23. siječnja 2007. 08:54

@Hatari: u mojem genetskom materijalu nije implementirana ćelavost pa se nisam sjetio ni rješavati taj problem. :-)

Kritike su manje više na mjestu, ali...terminski plan je podbacio totalno. Analiza konkurencije je bila zbog toga da vidim što oni ne nude. Use caseovi nisu bili zbog složenosti zadatka već zbog toga da ispitam postojeće alate tako da ih mogu primjeniti na drugim projektima. Ljudi za use case editor upotrebljavaju obične tekst editore i to donekle zadovoljava, ali ono što uc editor donosi je bolja povezanost i organiziranost (npr. imaš polinkane zavisnosti između različitih uc-ova, možeš napraviti upit nad njima - gdje se pojavljuje pojedina uloga..). Ako nikada nisi razvijao složeniju aplikaciju onda ti vjerojatno nije jasno da je projektiranje najkritičniji i najvažniji dio u razvoju, tipkanje koda je poslije puno jednostavnije. Web template, ne prisvajam nikakve zasluge za dizajn, jedino što sam potrošio dosta vremena na njegovu izmjenu jer je orginal poprilično nefleksibilan (fiksne visine div-ova s tekstom).

Glede imena, moglo je biti kraće (npr. krati.net sam razmatrao, ali sam odustao od njega, zanimljivo je da je zauzet prekjučer), ali ja sam želio da ime govori o čemu se radi. A bilo bi poprilično neisplativo da sam bacio novac na neko ime od dva slova. Ali smatram da nije toliko važno slovo ili dva viška koliko je važno da je ime lako upamtiti. Mogao sam uzeti skr.to, ali to je već lomljenje jezika...Ti se izgleda dosta baviš domenama? :-)

Prioriteti? S dužnim poštovanjem prema čitateljima ovog bloga moram priznati da mi je na prvom mjestu obitelj, zatim (ali na pristojnoj udaljenosti od prvog mjesta) posao, a tek onda sve ostalo. Glede para i ostalog. Ja sam tijekom svojeg života odradio toliko besplatno korisnog rada za zajednicu (o online i offline) da se na tvoje tlapnje o parama mogu samo nasmijati. :-)

1 sat? Je, mogao sam načukati nešto u PHP-u (zato što ga najbolje znam) za 1 sat, ali takav pristup ti se kasnije odbije o glavu. Smatram da je moja procjena (1 radni dan, tj. 8 sati) realna dok tvoja nije. Trebalo je tu napraviti i logo, izmijeniti web template da se prikazuje isto u glavnim preglednicima, trebalo je i istestirati stvari.

Zdrava konkurencija je uvijek dobro došla... :-)

I da, upoznajem Django i učim se raditi u njemu. I svoja iskustva mislim, na odgovarajući način, prenijeti zajednici.

Nešto novo? Stvaranje nečega novoga nije nešto što ćeš napraviti za jedan sat. Barem to nije tako u ovoj struci. Imam ja jednu ili dvije ideje koje su različite od drugih (potpuno orginalan je nemoguće biti, uvijek nešto nalikuje nečemu), ali za njihovo ostvarenje mi treba full time, nekoliko ljudi, preko nekoliko mjeseci...

Glede zauzetih domena...ovaj servis sam napravio u najboljoj namjeri i nadam se da će ga korisnici tako i koristiti. Najgore što se može dogoditi je da zbog par budala moram uvoditi ograničenja koja će pogoditi ostale normalne korisnike. Kratice na ovom servisu nemaju ulogu HR-P domena, pa vrijedi pravilo tko prvi kratici - njegova kratica.

23. siječnja 2007. 08:57

Skrati.Net nema ograničenje na dužinu URL-a, ali web server ima ograničenje na veličinu POST zahtjeva. Da budemo sasvim iskreni... ;-)

23. siječnja 2007. 22:13

Zadovoljna sam Vukovom web aplikacijom, ali nisam zadovoljna zbog nedostatka izvornog koda. Mislim da bi jedan od najvecih fanova open-sourcea u hrvatskoj, Vuk, morao staviti source kod na uvid. Practice what you preach! Osim toga, nesto mi je cudno: Vuk o Djangu govori na ovom blogu jako dugo, covjek bi pomislio da je on ekspert za Django, a kad ono... on na kraju izjavljuje: "...u ovom trenutku još sam s Djangom na vi i možda ga ne koristim na najoptimalniji način..."

Dakle: source na sunce. Ili to, ili se zaposli u Microsoftu! :)

24. siječnja 2007. 09:18

Drago mi je što ti se aplikacija dopada, a izvornog koda će biti, najvjerojatnije u sklopu nekog od slijedećih projekata.

Ja nisam fan, ja sam pragmatik. Usput, na jednoj prezentaciji Djanga je netko od ekipe naveo da se kratica LAMP mijenja u PAID (PostgreSQL, Apache, Internet, Django). :-)

Budući da programiraš i koristiš hrpu programa jasno ti je da je jako dug put do dobrog poznavanja nekog alata. Koliko % mogućnosti Visual Studia koristiš? Jedno je kad radiš testne projekte gdje testiraš pojedine komponente, a drugo je kad sve to moraš objediniti u jedno. A onda još s jedne inačice (0.95) pređeš na razvojnu (iz Subversion respozitorija) gdje su se dosta stvari promijenilo. Po meni, ekspert je onaj koji vrlo dobro poznaje sve komponente nekog alata, a kod Djanga ja neke stvari skoro da nisam ni pogledao (npr. Cache system)...

Kaj imaš vezu u Redmondu? :-)