Blogeri i servisi

blogovi

blogAriat

Već ste svi čuli za blogAriat. Stranice mi se dopadaju, ono što se meni učinilo kao manjkavost u dizajnu već sam spomenuo Aljoši. Ono što sam na drugi pogled zamijetio je nepostojanje jasne naznake gdje se trenutno nalazite (neka breadcrumbs navigacija bi dobro došla), logo je link na naslovnicu, ali to većina korisnika neće shvatiti, tri linka u desnom kutu (blogariat, blog i kontakt) vode na istu stranicu. Moram priznati da mi nije jasno kako su definirani tagovi postova, kategorije bi trebalo malo reorganizirati, možda ostaviti mogućnost da se neki blog pojavljuje u više kategorija. Ili da se zatraži pomoć od blogera koje prate pa da oni uz postove stavljaju blogariat tagove i tako odrede kategoriju u kojoj će se pokazati naslov njihovog posta. Mislim da bi ekipa blogAriata trebala, u ovoj početnoj fazi, osluhnuti želje korisnika i usmjeriti brod u tom pravcu, jer primjer drugih uspješnih web stranica pokazuje da je krajnji rezultat često dosta daleko od početnog pravca...

croBLOGeri

Loš redizajn croBLOGera. Zapravo dizajn nije toliko loš, ali užasno me iritiraju te male kučice u koje stane par riječi. Očito je da se radi o marljivom sakupljaču web detalja koji na temelju viđenog stvara svoj rad. Za početnike to i nije loša taktika, jer najbolje se uči na gotovim primjerima, ali treba znati na vrijeme prestati s tom praksom. Početna stranica bi trebala nuditi puno više sadržaja, također nedostaje indikator gdje se sad na toj stranici nalazim, kod kučice s novostima mi nedostaje podatak o vremenu (kada je nastao spomenuti post)...croBlogeri boluju od iste bolesti od koje boluje i mojBlog.hr, stranica je na prvi pogled nedovoljno privlačna, koriste boje koje, meni osobno, djeluju odbojno. Neka istraživanja su već pokazala koliko je važan prvi dojam, a ovdje se početni udarac upućuje ravno u noge protivniku...

blog385

blog385.com pokrenut je u početku .hr blogomanije, ali nekako je ostao po strani i čini mi se da blogeri i ne znaju za njega. Katalog blogova je bolje tehničke izvedbe nego na croBlogerima, jedino što me previše podsjeća na izgled jednog domaćeg kataloga web stranica. Čini mi se da ovaj katalog ima potencijal; trebalo bi dodati neke nove elemente (npr. widget koji bi na stranici bloga pokazivao trenutnu blog385 ocjenu) koji bi povećali posjećenost i razmisliti o obogaćivanju sadržaja (popratni sadržaji, dodatni podaci o blogovima), ali pitanje je koliko autori ovog kataloga imaju interes za to...



Komentari

27. rujna 2006. 08:23

Bok,

evo, još se uvijek trudim odgovoriti na sve komentare, a odgovori uglavnom počinju rečenicom "blogariat je još u radnoj fazi i sve nam sugestije pomažu u namjeri da ga učinimo što boljim" :) breadcrumbs navigacija izvrsna je sugestija i sigurno će biti uvrštena. što se linkova u gornjem desnom uglu tiče, svi upućuju na službeni blog jer tamo se zasada mogu dobiti sve dostupne dodatne informacije tagovi se definiraju ručno i u skladu su s fizičkim ograničenjima malobrojnog uredništva :) kategorije se uređuju na osnovi sugestija samih blogera apsolutno se oslanjamo na pomoć blogera i pripremamo nove opcije u kojima će se upravo njima dati puno veća uloga u stvaranju blogariata "samo mjena stalna jest" gotovo da je moto blogariata :), a mogao bih dodati i onu "praksom do savršenstva"

27. rujna 2006. 08:58

Problem s dizajnom croBLOGera je u tome što (koliko vidim) nisu nigdje naveli izvor ovih velikih ikona. Riječ je o setu od (nekad poznatoga kao Foood). Set jest besplatan i slobodan za korištenje, ali ipak je u redu navesti izvor.

27. rujna 2006. 09:01

E, da, Aljoša -- jesam li ja ćorav ili ove "vijesti iz blogosfere" s naslovnice nemaju svoj RSS?

27. rujna 2006. 10:18

ekipa koja radi croblogeri ima 14 do 16 godina, i za svoje godine, dobro su sve to odradili

27. rujna 2006. 10:52

@ berislav - nema :( ali hoće za dan, dva.

27. rujna 2006. 11:41

@borja: godine im se mogu uzeti kao olakhotna okolnost, ali činjenica je i da njihovi vršnjaci naprave dizajn poput: http://petagimnazija.hr/ ;-)

27. rujna 2006. 11:51

pusti to, luka vida je van konkurencije - genijalac!

27. rujna 2006. 11:58

znam, ali petica iz zalaganja barem :)

27. rujna 2006. 18:50

Rekao bih da je croBLOGeri plagirao blogger.com. Povlačim to. Dizajn im je za*ebano inspirisan blogger.com-om. Počevši od imitacije ikonica i mouseover efekta pa do glupe pozadine :) Ma cijeli sajt vrišti "Radio me klinac!" ;)

Sudeći po sadržaju, rekao bih da autori pokušavaju da zadovolje najmlađu i ujedno najbrojniju bloggersku populaciju (templatei i raznorazne scriptice za lokalne blog servise) što i nije tako loša ideja. Dobar im je, recimo, fazon sa tutorialima... i upravo im je puk'o server, jbg :)