Xenastičan dan

domaćelinkovilinux

Jučer sam započeo, a danas završio s instaliranjem Xen-a na 4 računala. Instalacije bi bile gotove još jučer, ali naš dragi HEP osiguravao je prekide u isporuci električne energije i to od onih vrlo, vrlo kratkih do onih višesatnih. O izlijevanju novca iz HEP-a čitajte u Muljaži visokog napona.

Prva i druga instalacija bile su na testne servere (pod mojim stolom) na kojima sam provjerio cijeli postupak. Nakon što sam se uvjerio da sve radi kako treba krenuo sam s instalacijom na dva online servera koji uskoro idu u produkciju. Na jednome se nalazio Ubuntu Server 6.06, a na drugome Debian testing (etch). Sve je prošlo bez ikakvih problema, virtualna računala rade bez problema, njihov radni učinak vrlo je sličan pravim računalima istih ili sličnih karakteristika. Slijedi nekoliko brzih mjerenja da se uvjerim u taj učinak i onda instaliranje pravih aplikacija.

Virtualizacija je buzzastična, uzburkala se malo voda...Web stranica virtualization.info donosi usporedni Microsoft/XenSource interview. OpenVZ je objavio uključenje u Debian GNU/Linux distribuciju. Koliko vidim "unstable" još uvijek ima samo openvz zakrpu za kernel što znači da zainteresirani trebaju kompajlirati kernel. Ako vas sve to veseli izvolite, ja sam se već odavno odviknuo od tog sporta, jer u većini glavnih distribucija, već duže vrijeme, nema pravog razloga za takvu vrstu aktivnosti.

Python 2.5 prešao je u beta 3 fazu. Ono što me najviše zanima u novom Pythonu je elementtree.

Kako sada stoje stvari izgleda da ću del.icio.us zamijeniti s Diigo servisom.

Clipmarks je skoro u potpunosti izmijenio dizajn i uveo neka nova pravila za popovanje (samo izresci ispod 2000 znakova mogu se pogurati).

Završio je Lang.NET simpozij, a najdetaljniji prikaz možete pročitati na .NET Languages stranicama.



Komentari

4. kolovoza 2006. 18:00

Zašto dvije "različite" distre? Što ti je kaskalo na Sarge-u?

4. kolovoza 2006. 20:29

Distribucije su te zato što su bile već instalirane na serverima. Zašto je na jednom od njih etch, a ne sarge? Kakav bi to bio testni server sa starim inačicama programa? Sarge nema PHP5, a još nekoliko ključnih programa ima stare inačice.

6. kolovoza 2006. 09:18

Znam, zanimaju me koji su ti to ključni programi :) Inače, ja na Sarge-u vrtim PHP5 sa

deb http://packages.dotdeb.org stable all deb-src http://packages.dotdeb.org stable all

I radi odlično...

p.s. Nakon ove CAPTCHA-e ne vraća na članak...

6. kolovoza 2006. 09:48

Python i neki njegovi libovi i još poneki program. Takvi unofficial respozitoriji (kao taj kojega si ti naveo) su ok ako ih koristiš za testni server i nisu ti važni za produkciju. Iz iskustva znam da oni rade traje entuzijazam njihovih pokretača, a onda mili moji kuda koji...

Ali da koristim stable onda bi vjerojatnije koristio http://www.backports.org/

p.s. za probleme je kriva SpamKarma, ali koliko vidim prvi tvoj komentar je ubacila u spamove (s porukom da preglednik ne podržava JavaScript) pa te zbog toga možda nije vratila na post.