Google nije novi Microsoft

googlemicrosoft

Google je uzburkao duhove najavom novog servisa (Google Apps for Your Domain), svi (ne i kod nas) naokolo tipkaraju kako će novi Google Office suite oduzeti Microsoftu dio velikog tržišnog kolača kojeg on drži zahvaljujući MS Officeu, najavljuje se veliki ulazak u enterprise vode, sukob s Microsoftom, Microsoftu se tresu gaće...

Tresla su se brda, rodilo se niš...baš me zanima koliko je od tih tipkarala već koristilo ili koristi te servise. Oni nisu od danas, oni su tu već mjesecima ili godinama. I dok je GMail uspio privući veliku korisničku bazu, s ostalim servisima to nije slučaj. Microsoft je softverska kompanija, većinu svoje zarade zahvaljuje svojim programima. Google je oglašivačka kompanija, 99% svojih prihoda zahvaljuje oglasima. Njihova tražilica, koja je već dugi niz godina neprikosnovena, samo je platforma koja na sebi nosi glavnu mašinu za štancanje novca.

Broj GMail korisnika je tek četvrtina broja koju imaju Yahoo ili Microsoft mail servisi. Ostali Google proizvodi imaju puno manje korisnika i nisu se uspjeli nametnuti kao tržišni lideri. Ti servisi plivaju visoko na vrhu buzz vala, ali na tom položaju nisu zbog svoje kvalitete nego zbog toga jer su utekli iz Google štale.

Za razliku od tražilice i oglašivačkog posla, svi ostali Google proizvodi voze pod ručnom. GMail na sebi još uvijek ima oznaku bete. Writely i Spreadsheet su zgodne online aplikacije, ali ne i više od toga. Iluzorno je očekivati da će poslovni svijet pokleknuti pred beta proizvodom. Beta u nazivu je opravdanje za moguće prekide u radu i nedostupnost. To je opcija na koju ljudi iz poslovnog svijeta neće pristati. Činjenica da su njihovi podaci na tamo nekom serveru s uvjetima korištenja koji ništa ne garantiraju, neće nijednog ozbiljnog poslovnog čovjeka potaknuti na korištenje vrlog, novog Google šarenog bombona. Najavljeni servis će najvjerojatnije koristiti pojedinci i male firmice kojima prekid poslovanja i nedostupnost IT sustava ionako neće previše štetiti.

Google je protuteža Microsoftu, ali to je samo privid na klimavim nogama. Taj Google položaj je više rezultat želje onih kojima Microsoftov monopolizam smeta, nego što je to realni pokazatelj snaga. Microsoft je raširio svoje pipke, ali na koje god područje ulazi on ulazi s namjerom da postane tržišni lider. Google sa svojim aplikacijama izaziva samo efekt petarde, dok pravi bombastični doživljaj u pravilu izostaje.

Možda Google ima nekakav skriveni plan s kojim će pokoriti svijet, pobijediti Microsoft, ali ono što je dosad pokazao je premalo za to. Imaju najbolju tražilicu, najbolji oglašivački posao i to je to. Sve drugo je tek obična zafrkancija dokonih bogataša...Google OS: najbajatija fora u IT svijetu.

Microsoftov Office Live ima puno veće šanse za prihvaćanje u poslovnom svijetu.

A web office ne bi trebao biti puka kopija svoje offline inačice. Rod Boothby je lijepo opisao kako bi trebao izgledati pravi web office, ali izgleda da ga nitko ne sluša...



Komentari

28. kolovoza 2006. 21:18

Ti i dalje mislis da ima smisla pisati aplikacije popust Officea pomocu Javascripta, HTML-a, CSS-a i slicnih zaostalih tehnologija koje ti ne nude vise od textboxa, buttona, radio-buttona i check-boxa???

29. kolovoza 2006. 09:27

Pravim majstorima samo mašta je granica, bez obzira u kako tehnologiji radi. Vidi: http://www.willjessup.com/sandbox/jquery/solar_system/rotator.html

29. kolovoza 2006. 15:06

jsfrik, ne kazem ja da je nemoguce tako nesto raditi. Samo, da je nepotrebno. Treba napraviti novu tehnologiju, a ne se slepati na ovoj neadekvatnoj.

31. kolovoza 2006. 19:38

Slažem se s svim napisanim, ali usput i mislim da Googleu ne treba više od najbolje tražilice, broj korisnika tj. trenutnih i potencijalnih klijenata je izuzetno velik, a vremenom će biti još veći. Naravno, dodaci poput mapa i gmaila nisu loši, ali nisu ni presudni, mnogo veći problem za Google može biti npr. click fraud nego nešto manji broj korisnika gmaila, iako je i gmail važan zato što je to prva usluga za koju možemo reći da korisnici ovise o Googleu. Jer teoretski gledano, da Brinn i Page (+par vlasnika inv. fondova) odluće ugasiti Google panika bi trajala tek nekoliko sati dok korisnici ne bookmarkiraju neku drugu od 20 poznatijih tražilica. S druge strane korisnici Microsofta su poprilično ovisni o MSFTovim proizvodima, prelaz s windowsa (+office) na neki drugi OS nije ni približno lak i jednostavan za korisnika koji je godinama znao samo za win.