Nail link gem

lude ideje

Kažu da su sva dobra imena domena već zauzeta i da je problem pronaći slobodno ime. Oni koji su lijeni okrenu se manje korištenim generičkim domenama (.info, .biz), oni koji su više lijeni od njih dodaju u ime crticu ili na početak neku kraticu. Lijenčine na kraju obično dobiju neko nakaradno ime.

Oni marljiviji prouče sve moguće kombinacije s domenama različitih zemalja u kojima stranci mogu registrirati domenu. Neke male državice popravljaju bruto nacionalni dohodak zahvaljujući prodaji domena. Zahvaljujući tim zgodnim domenama počeli su prvi hackovi s imenima. Tonga (.to) je vrlo zahvalna za engleske složenice. Namibija (.na) bi bila zahvalna za naše složenice, a ni Burundi (.bi) nije loš.

Domain hackovi uhvatilli su maha u web2.0 naletu. Ali kako pronaći najbolji hack? Eto ideje za jednu (bes)korisnu web aplikaciju: generiranje domain hacka za unesenu riječ ili pojam.

Ali zanemarite te hackove i krenite korak dalje...Wordsmith.org ima zanimljivu opciju: Internet Anagram Server. Zašto vaš vrli novi web2.0 site ne bi kao naziv domene imao anagram pravog naziva? Tu vam se otvara cijeli niz novih mogućnosti. Napredno anagramiranje omogućuje vam i dodavanje dodatnih parametara npr. možete unijeti top level domenu u polje Anagrams must include this word pa će sve kombinacije uključivati taj niz slova; ne mora biti ispravna riječ...

Ja sam, zahvaljujući spomenutom servisu, odabrao novo ime domene za jedan moj projekt...

Naslov ovog posta, u novoj kategoriji lude ideje, zapravo je anagram od killing name. ;-)



Komentari

25. kolovoza 2006. 16:15

Za naše sajtove je dušu dala švedska domena (.se) al je fakat preskupa :)

25. kolovoza 2006. 17:51

Ima ih još zanimljivih, npr. .st (35€, www.nic.st) za domain hack (dosta riječi završava na st), zgodne igrarije bi se mogle izvesti s .co.za (to jedino mogu registrirati stranci), npr. nar.co.za (postoji), ili istarska.co.za... ;-)

27. kolovoza 2006. 21:16

nostra.co.za ;)

27. kolovoza 2006. 23:37

Najmlađa europska država dobila je i potencijalno novi izvor prihoda: nacionalnu oznaku ME. Tko li će moći registrirati domene call.me, follow.me, mail.me, marry.me, blow.me, (da ne budem prost).me i slične?

28. kolovoza 2006. 13:20

Hm, a gdje se može kupit iračka domena? Bilo bi cool imati high.iq :)))

28. kolovoza 2006. 17:04

Za sada nigdje, čovjek koji je bio zadužen za nju je zatvoren zbog terorizma: http://en.wikipedia.org/wiki/.iq