KeePass i organizacija

(ne)sigurnostaplikacije

Kako se nosite s pamćenjem silnih pristupnih podatka za računala koja koristite, za servere, za korisničke račune, za pristupne podatke na raznim web stranicama, za pinove i ostale brojke i znakove? Ja sam isprobao razne mogućnosti, od male bilježnice i pamćenja važnih podataka do Palm računala i (djelomično) pametnog mobitela. Jučer sam odlučio da ću pronaći neku web aplikaciju koja bi mi poslužila za spremanje jednog dijela tih podataka. Nijedna web aplikacija nije mi se učinila dovoljno sigurnom ili jednostavnom za korištenje, servise, koji na svojem serveru spremaju podatke, sam otpisao, pa sam se na kraju odlučio za desktop aplikaciju koja ima jednu od neizostavnih mogućnosti: radi na više platformi (Linux, MacOS X, Windows, PocketPC, prijenos podataka na PalmOS). I ostale mogućnosti su tu: enkripcija baze, glavna zaporka, mogućnost izvoza podataka, mogućnost uvoza podataka, postoji mogućnost izrade pluginova i šečer na kraju: aplikacija je open source...

Ime joj je KeePass. Isprobao sam i Windows i Linux inačicu. Linux inačica ima nešto manje mogućnosti, ali sve najvažnije su tu. Istu bazu podataka s podacima možete slobodno koristiti i na jednom i na drugom operativnom sustavu, nisam imao nikakvih problema s bazom koja je nastala na Linuxu, zatim su definirane grupe i unesen dio podataka na Windowsima da bi opet na Linux nastavio unos i rad.

KeePass je odlična aplikacija, bolja od većine sumnjivih shareware uradaka, s jako dobro pogođenim mogućnostima. Ako vam to nije dovoljno napravite si plugin po svojoj mjeri.

Osim organizacije pristupnih podataka malo sam organizirao i svoja zaduženja i poslove koji me čekaju. Potražio sam aplikaciju, koja bi mi odgovarala, na freshmeat.net-u i sourceforge.net-u, ali sam se na kraju odlučio za activeCollab. I to vrlo friško izdanje iz respozitorija. Osim problema s autoloader.php datotekom, koja je imala neadekvatan sadržaj (datoteka se slobodno može obrisati), sve ostalo je proradilo i radi kako treba. Malo detaljnije (unutarnje) upoznavanje s aplikacijom stoji mi na todo listi...

Još jedan korak u samoorganiziranju bio je podizanje wikija za moju malu bazu znanja. Već prije sam imao dojavu za DokuWiki, pa je usporedba različitih wikija na WikiMatrix stranici samo potvrdila moju odluku.

Zadnjih nekoliko tjedana otkrio sam i radio s nekoliko (meni) novih aplikacija, ali o tome neki drugi put...



Komentari

18. rujna 2006. 02:33

Poprilično kasnim s pitanjem, al'... ..jel se možda sjećaš koje si to web aplikacije / servise za čuvanje takvih stvarca gledao? Možeš udijeliti koji URL? Thx.

Pozdrav, Senko

18. rujna 2006. 09:54

Nemam više ništa, ali početne točke za traganje bili su mi freshmeat i sourceforge (tražio sam aplikacije koje mogu instalirati na svoje server).