Stick With You

aplikacijetehnologiječarolije

I'm sticking with you
'cos i'm made out of glue
Anything that you might do
I'm gonna do too

Velvet Underground

Umjesto da okolo nosite računalo jednostavnije je sa sobom nositi neki USB stick na koji možete staviti svoje omiljene programe i ostale datoteke. Ja već duže vrijeme koristim Portable Thunderbird, a jučer sam, tragajući za novom inačicom, otkrio PortableApps.com. Stranica se bavi prijenosnim aplikacijama tj. s aplikacijama koje ne zauzimaju veliki prostor i rade bez instalacije, u direktoriju u kojem su pokrenute (pročitajte i njihovu definiciju). Neke od aplikacija i nisu tako male (npr. Portable OpenOffice.org), ali većina ih je pristojne veličine.

Forum donosi još zanimljivosti, spominje se cijeli niz aplikacija koje nisu na glavnom popisu. Jedan korisnik čak predviđa i smrt prijenosnih aplikacija. Ubojica bio trebao biti YouOS, operativni sustav koji se vrti u pregledniku. YouOS je još uvijek samo zanimljiva demonstracija. Nisam ga baš detaljnije proučavao, ali čini mi se da je poprilično gladan bandwidtha. Napravljen je uz pomoć Dojotoolkita.

Na PortableApps stranicama spomenut je i način kako staviti Maca na stick. Dosad još nisam znao za Mini vMac emulator koji je iznenađujuće malen (izvršna arhiva ispod 100Kb) i radi bez problema. Za nabavu starih programa nema problema, AppleCare je učinio hvale vrijedan potez i omogućio besplatan download svojih programa koji su izdani prije 1998. godine. Nakon vMaca probao sam i Basilisk II (open source 68k Macintosh Emulator). I on radi odlično i može vrlo dobro poslužiti za upoznavanje s čudesnim Mac svijetom. ;-)

Od portable stvarčica za developera najzgodniji je Movable Python (izgleda da nije spomenut na PortableApps stranici, možda zbog toga što nije free).

Ono što meni nedostaje kod svih tih prijenosnih je aplikacija što nemaju jednu dodatnu dimenziju: da su mogu prenositi i između različitih operativnih sustava. Npr. da mogu istu aplikaciju pokrenuti doma na Linuxu i na poslu pod Windowsima. Taj zahtjev ispunjava YouOS ili neko drugo web okruženje, ali za to je neophodna dobra veza na Internet. To je lopta koju je Java ispustila. .Net okruženje osvaja sve više Windows računala, Mono omogućava pokretanje takvih aplikacija pod Linuxom. Rješenje se samo nameće. U cijelu priču uključujem Boo i neke sitne male aplikacije počinjem raditi u toj kombinaciji...



Komentari

6. srpnja 2006. 08:07

Glede YouOS-a, ima li kakvih novih vijesti oko Enspirea? Nešto si bio spominjao da se tu neke stvari spremaju...

6. srpnja 2006. 08:28

Ej, a sta tu fali nekom live Linux cedeju? Sve potrebne aplikacije su ti tu u 700 ili 200Mb, a ima i manjih....

6. srpnja 2006. 09:16

@Lopac: contactless...

@Vid: ne fali mu ništa, ali mi ne odgovara. Ako radim pod Windowsima onda ne mogu imati dignut Linux. Mogu, u virtualnoj mašini, ali nema smisla, a tu je i dodatni problem s postavkama mreže koja zahtijeva neke klijentske programe da bi svi servisi bili dostupni. Na nekim računalima nemaš administracijska prava, a imaš samo tren ili dva da priključiš stick, pokreneš program i obaviš ono što trebaš.

6. srpnja 2006. 09:25

Vidi i vrlo koristan www.portablefreeware.com.

6. srpnja 2006. 15:29

@Vid: nekad nemres niti bootati sa cda :o( ja bi linux na faxu (koji RADI) ali jos nema rjesenja za glupe admine koji nam sad po novome nedaju niti da si background postavimo na win xp ;o) (ne radi mi niti duoble click na sat da vidim datum :roll:) btw, nisam znala da ti pratis blogove ;o) ovo mi je alias za blog, pa nemoj pisati javno tko sam, ali samo cu te podsjetti na cca 6mjesecnu ogrebotinu ;o))))) @wolf: moram priznati da mi se ova ideja svidja, budem prochackala da vidim sto se sve nudi ;o)