Skriptna noć

programiranjepython

Zaljubljenici u Ruby će pozdraviti postojanje Ruby.NET prevoditelja, objavljen je preliminary Beta release. Projekt je imao tehničku i financijsku pomoć od strane Microsofta, a posudili su BigInteger biblioteku od IronPythona. IronPython je među 5 najpopularnijih projekata na CodePlex-u (Microsoftov SourceForge), ali kad pogledamo na broj downloada (trenutno 733) izgleda da taj CodePlex nije baš 'sjeo' Microsoft developerima, broj korisnika je dosta mali. Redovno pratim što se događa s IronPythonom, ali sve više pomišljam da dvije-tri manje aplikacije, koje me strpljivo čekaju, razvijem koristeći Boo. Boo ima nekoliko zgodnih rješenja zahvaljujući kojima treba pisati manje koda, prevoditelj je jako dobar, ima manje problema s .NET-om i (pogotovo) Mono-om...



Komentari

3. srpnja 2006. 00:48

Bas sam danas pričao sa frendom o IronPythonu, i obojica smo se složili da IronPython nije zamjena za "native" CPython. Osim što nije toliko testiran, itd, "show-stopper" je i nemogućnost korištenja Python extenzija u C-u, što je jedna od jačih strana tog jezika. Dakle, s te strane, IronPython je osuđen da vječno "kaska" za CPythonom.

Za razliku od IronPythona, ideja Booa nije da bude 100% kompatibilan, pa niti ne kaska za CPythonom nego tamo gdje je to primjereno nudi drugačija rješenja. I IronPython i Boo znaju koristiti .NET klase, ali kako je Boo ipak namjenjen baš za .NET i ne forsa neku kompatibilnost, mislim da je bolji izbor od IronPythona, bar u neko dogledno vrijeme.