Opera na štapiću

aplikacije

Već skoro dvije godine koristim PortableThunderbird kojeg nosim okolo na usb štapiću...Zapravo, promijenio je 3 nositelja, prvi štapić je riknuo, drugi je postao premali pa ga je zamijenila jedna minijatura od 1GB. PT sam podesio tako da što manje piše i čita s usb-a (obavezno isključiti njegov spam filter jer on osjetno sporije radi na USB-u) i radio je zadovoljavajuće. Prelaskom na veći usb PT se još više usporio, pretpostavljao sam da je to zbog file systema (veći clusteri na većoj particiji; FAT :-( ), a i nisu svi usb-ovi podjednako brzi pa nisam ništa mijenjao. Novi inačica PT-a bila je još sporija i počeo sam tražiti alternativu...

Isprobao sam nekoliko programa dok se nisam sjetio da i Opera ima neki mail klijent. Potražio sam prijenosnu operu, našao je, instalirao, potražio tog klijenta (nije baš uočljiv na prvi pogled), unio podatke za 4 glavna poštanska računa i počeo ga koristiti. Navikavanje je bilo brzo, sve je radilo osjetno brže od PT-a, bolja je podrška za mailove koji su napravljeni uz pomoć html-a...OperuUSB ne koristim kao preglednik zbog dva razloga: 1. još uvijek nema uključenu podršku za NTML autentifikaciju, a ja se uglavnom nalazim iza ISA servera 2. surfanje nije ugodno bez međuspremnika (cache) na disku, a takva česta i intenzivna aktivnost nije baš prikladan sport za USB štapiće.

Ono što je zgodno kod tog Opera mail klijenta je što po defaultu ima postavljene stvari koje olakšavaju čitanje poruka. Tu je mapa s nepročitanim porukama, privici koji dolaze uz poruke su klasificirani, prepoznaje poruke s mailing lista i ima posebnu mapu za njih, ima mapu Active contacts koja automatski odijeljuje poruke po kontaktima/adresama (poruke koje su primljene i one koje su poslane)...Sve to imaju i drugi programi, ali kod njih to morate dodatno podesiti.

M2 je izvrsno rješenje za priručni mail klijent. Nekima bi moglo zasmetati što nema podršku za slanje poruka u html obliku (to po meni nije nedostatak već prednost ;-) ), ali stvarni nedostak je nemogućnost potpisivanja i enkripcije poruka.

Čudan je taj tim u Operi. Poput krave koja da punu kantu mlijeka, a onda ju prolije. Prvo prolijevanje bilo je nedostatak XMLHttpRequest objekta kojeg su tek nedavno oživjeli (u zadnji čas su uskočili u Ajax buzz), sada štekaju s tom NTML autentifikacijom, nemaju PGP u mail klijentu...

Kako baš i ne koristim PGP, OperaUSB M2 je moj izbor i preporuka za mali, brzi mail klijent na štapiću...



Komentari

18. srpnja 2006. 18:53

Najbolji prijenosni mail klijent po mom iskustvu je ipak . Istina, nema skidanje s POP-a (ili možda sad već ima?), no kako imam sreću da sam kontroliram sve svoje mail adrese obilato koristim mogućnost višestrukih adresa u Gmailu (naročito otkad su uveli sitan detalj da reply automatski odabire istu adresu na koju je izvorni mail stigao, umjesto defaultne kao ranije).

Znam, mana je što su mi svi mailovi smješteni kod nekog drugog, ali zasad sasvim fino mogu živjeti s tim

18. srpnja 2006. 20:49

Gmail je problematičan za offline slučajeve. Ja sam PT počeo koristiti u situaciji kad mi je glavno računalo bilo offline.

18. srpnja 2006. 22:34

Hvala! Hvala! za Portable Operu koristim razne portabl stvari ali ovo mi je trebalo. Hvala jos jednom!

18. srpnja 2006. 22:51

Jasno, ali primanje i slanje maila je po definiciji online aktivnost, ne? U redu, razumijem da ima smisla ako moraš napisati odgovor na nečiji mail i treba ti original; ali meni je uvijek lakše bilo pronaći računalo spojeno na Internet i s browserom nego offline računalo s USB utorom... ;)

2. kolovoza 2006. 11:00

NTML autentifikacija dodana u 9.01 verziji