Script#

microsofttehnologije

Microsoft Watch donosi odličan osvrt na Script# koji je po svojem pristupu vrlo sličan Google GWT-u. Sličan pristup njeguje i RubyOnRails, neki domaći developeri se hvale kako ne vide ni J od JavaScripta. Takav način će pozdraviti oni developeri koji su razvijali klasične desktop aplikacije, dok oni koji razvijaju web aplikacije duži niz godina zacijelo će se odlučiti na klasičan pristup. U navedenom osvrtu nije samo obrađen Script# već i problematika takvog načina rada.

Na tu situaciju mogla bi se primjeniti terminologija Andy-Linus diskusije o modularnom i monolitnom. Script# i GWT predstavljaju monolitni sustav u kojem je sve integrirano dok je klasičan način modularan, pojedini dijelovi mogu egzistirati kao posebna cjelina. Ja sam za modularno, a vi izaberite svoj put...



Komentari

2. lipnja 2006. 21:27

Google GWT i Ruby On Rails. Pa to su kruške i Jabuke. Inače i ja sam za modularni pristup kod razvoja aplikacija. Ali kada se intezivno koristi AJAX, tada je u tom moru JavaScripta više nemogiće ništa pametno nite debagirat a još manje testirat. Ma inače, JavaScrip je noćna mora. Ideja Google, da se razvojni kod piše i testira (i debagira) u Javi, a zatim pretvori u HTML + JavaScript je dobra. Problem je naravno kako sve to integrirati sa ostalim servisima odnosno frameworksima kao što je Spring. E tu će se lomiti koplja.

3. lipnja 2006. 05:15

JS je moguće relativno lako debugovati. Samo treba imati i par znati par trikova. Uz disciplinovan rad i dobru osnovu nema puno problema.

Meni su malo smešni ljudi koji zbog poznate sintakse pomisle da mogu da izađu na kraj sa JavaScriptom bez previše muke. JS je drugačiji od skoro svih C-olikih jezika i jednostavno ga treba naučiti. Daleko je od savršenog, ali to što nekima predstavlja noćnu moru jasan je znak da treba da se late knjige.

Ruby on Rails koristi RJS da bi Ruby kod prebacio u JS na klijent strani. To je jedna od najvećih novina koju je Rails 1.1 doneo.

3. lipnja 2006. 09:38

JS je lako debagirati ako ti se kod nalazi u posebnim datotekama ili ako ga možeš lako locirati. Ali što ako se taj kod stvara dinamički? I stvara ga neki generator? Onda imaš crnu kutiju na koju ne možeš samo tako utjecati. E upravo se takav monolitni način meni ne dopada...

5. lipnja 2006. 10:06

Javascript je jedan od najkvalitetnije zamišljenih jezika koji danas postoje.

Kao što Douglas Crockford lijepo kaže, Javascript je ". To je izuzetno jak jezik s prototipovima umjesto klasa, rekurzijom, closureima... Problem je uglavnom u tome što je njegova najpoznatija implementacija (točnije dvije, JavaScript u Mozillinim browserima i JScript u IE-u) pati prvenstveno od problema okruženja. Inače postoje implementacije koje omogućuju da se JS koristi i kao klasični razvojni jezik za desktop aplikacije ( sadrži čak i mod_js za Apache).

Slažem se sa Štefom da generiranje Javascripta iz nekih generatora nije dobro rješenje, s obzirom na client-side implementacije koje su iz različitih razloga vrlo ograničene.