Plan i posvećenost

.hr webblogovidomaće

Guy Kawasaki ima plan. Zavladati blogosferom... Zapravo plan i nije loš, mogao biti biti putokaz za ovladavanje domaćom blogosferom. Samo ne znam kakve bi koristi čovjek mogao imati od toga. ;-)

Slashdot ima zanimljivu temu: The End of Native Code?. Nije mi se dalo isčitavati tipične slashdotovske komentare, ali tema je zanimljiva i sve aktualnija...

Otkrio sam ljudi, vjerujte bez šale, postoji posvećeni (dedicirani) .hr hosting, za novce male...Zapravo i nisu baš mali, mali novci, ali...Ako ste ikada potražili dedicirani web poslužitelj na domaćem tržištu onda ste mogli vidjeti da su bezobrazno skupi s bezobrazno malim mogućnostima. I dok obični web hosting cijenom prati svjetske trendove, posvećenici su otišli u oblake i nisu sišli s njih. Tako na našem tržištu možete pronaći povoljnu ponudu, dedicated poslužitelj od 2.000-2.500-3.000 kn na više (bez PDV-a) s uključenih 20 GB mjesečnog prometa. 20GB? Koga oni to...? Vani ćete za takve servere platiti 100$ mjesečno i imati 1TB uključenog prometa. Samo 50 puta više, sitnica. Novi igrač na domaćoj sceni nudi pristojan serverčić za 599kn/mj+PDV s uključenim bandwidthom od 1TB. Ako odaberete jači server onda za 899kn+PDV imate neograničen promet tj. imate onoliko koliko vam to pristupna brzina (10 Mbit/s) omogućava...

NOVI-NET je mala i mlada firma, s njima ne možete biti sigurni i pouzdani kao s velikim i iskusnim firmama, ali pitanje je da li možemo vjerovati i biti sigurni u pouzdanost naših velikih igrača...?

Kad na stranicama neke firme kliknem na link pod nazivom Tko smo mi onda očekujem da ću tamo ugledati neke face, konkretna imena i prezimena, da stvarno vidim tko su oni. Ali toga obično nema na domaćim stranicama. Obično je na takvoj stranici neki trla-baba-lan tekst koji potencijalnog korisnika zacijelo neće privući da se odluči za njihove usluge.

WiMAX je već krenuo u Međimurskoj županiji. Nisam primjetio takvu agilnost kod drugih koncesionara...



Komentari

14. lipnja 2006. 12:38

NOVI NET ne djeluju loše, ali malo im je ona stranica s lokacijom promašena. Čak ni ona karta koju su priložili ne daje neku jasnu predodžbu o tome gdje se nalaze -- morao sam upotrijebiti da ih nađem.

14. lipnja 2006. 13:46

Hm, koliko vjerovati ISP-u koji svoj web i mail server drži na dedicated serveru u Francuskoj? Sve mi se čini da ti dedicated serveri su ništa drugo nego resell francuskog amen.fr.

14. lipnja 2006. 15:40

Smatram da su cak i te cijene "previsoke" za pojedinca, ovdje govorimo o odvajanju 1/3 mjesecnog dohotka za tu uslugu - u najboljem slucaju ...

Ja placam negdje oko 500 eura godisnje, ako se tocno sjecam, a to je vec podnosljivo - ok radi se o internom dealu sa jednim ISP-om, ali opet ....

U drugu ruku, ove cijene su fakat privlacne manjim kompanijama, mozda i startupima u nas. Pohvalno!

14. lipnja 2006. 16:32

ako već ne mogu svoj web držati u Hrvatskoj, onda i nisu nešto pretjerano "novi"

14. lipnja 2006. 18:13

@Igor: nisam istraživao gdje im se nalaze serveri, poslao sam im mail s upitom glede toga. Možda je bolje da se nalaze u .fr u nekom centru koji je predviđen za to, nego da se nalaze u Međimurju u nekoj špajzi...

@sinisa: što će pojedincima dedicirani server? Pogotovo nekome tko je na minimalcu, taj će uzeti hosting za 200 kn godišnje. Ili neki VPS (Virtual Private Server) kao što su oni na unixshell.com-u. Cijene su privlačne, u rangu s onima na stranom tržištu, za razliku od ostalih domaćih providera koji nude 20GB za 2500 mjesečno.

@ivan:možda i jesu u Hrvatskoj, ali zbog njihove veze prema Internetu (Lendava-Frankfurt) stvari izgledaju drugačije?! Tek počinju i ima hrpa razloga zbog kojih bi im hostanje vani bilo ekonomski opravdanije i praktičnije. Osim toga nije im hosting primarni posao već pružanje usluge pristupa Internetu.

15. lipnja 2006. 12:16

Dobio sam odgovor na svoj upit. Serveri se nalaze u Parizu i Amsterdamu. Pretpostavljam da je izvan njihovih realnih mogućnosti da pruže kvalitetnu uslugu te vrste i to uopće nije razlog da im se ne vjeruje. Možda upravo suprotno.

Ono što je domaćim poduzetnicima zgodnije je činjenica da dedicirani server plaćaju normalnom domaćom fakturom uz odbitak PDV-a.