Robert Scoble napustio Microsoft

blogovimicrosoft

Blogosferu je protresla vijest da Robert Scoble napušta Microsoft. Robert kaže da ima još 3000 blogera u Microsoftu, ali nijedan od njih nije toliko eksponiran kao on niti se može očekivati da će netko od njih na sličan način pomoći da slika kompanije iz Redmonda poprimi humaniji ton.

Slažem se s TechCrunch komentarom da Microsoft nema zamjenu za njega, a vjerojatno ju neće ni tražiti. Zanimljiv presjek kroz njegov profil dao je prošle godine Economist u članku: Chief humanising officer.

Robert nije neki izvanserijski stručnjak ili analitičar. Da je stvar samo u tome, Microsoft bi vrlo brzo našao zamjenu. Robert je do svojeg statusa došao svojim pisanjem. I dok kod drugih Microsoft blogera uvijek osjećate da pišu 'pod ručnom' i da su u svojem pisanju suzdržani, on je bio nesputan i neposredan. Većina blogera komentira kako je to velik gubitak za Microsoft, ali to je ujedno i gubitak za Scoblea, jer on ne bi postao to što je i ne bi zaslužio toliki fokus javnosti da nije radio u Microsoftu i pisao o njemu. Ovim odlaskom gube i Microsoft i Robert...

Mary Jo Foley se čudi kako to da Robert nije postao Google bloger već je prešao u PodTech, malu i mladu medijsku tvrtku. Mene to ne čudi, Robert nije Google tip, a koliko mi se čini niti Google nije kompanija kojoj bi odgovarao jedan tako esponirani bloger kao što je Robert. Čini mi se da je to zajedničko Microsoft i Google blogerima: suzdržanost, suhoparnost, skromni tehnološko 'pišem zato što moram' stil ili dosadna izvještavanja o privatnom životu...



Komentari

11. lipnja 2006. 22:58

Nisam Microsoft developer, odnosno pripadnik MS communityja, pa nisam nikada ni imao potrebu da saznajem (prije reda) šta to novo sprema MS. Upravo su mi neke kolege iz tog komjunitija sugerisale da je Scoble dobar u tom segmentu. Lično, nekoliko puta sam bio kod njega na blogu i pročitao masu promašenih teza na neke teme vezane za biznis, marketing i preduzetništvo, tako da nikada nisam skontao buzz koji se diže oko tog nafuranog debeljka. A tek analizu su mu bile sačuvaj Bože.

Te priče o "humanizaciji Microsofta", nisam nikada ukapirao da li se misli na humaniji odnos u komunikaciji prema svojoj developerskoj zajednici, ili čitavoj javnosti? Sam stil pisanja mu je tipično geek kompleksaški i meni je vječiti zvučao kao klinac lamer: te bio sam na ručko s ovim, te Bille Gatesu daj mi toliko i toliko miliona da kupimo par 2.0 kompanija, itd. Ukratko: Scooble je kreten ;)