Dugo u noć…

linuxphp

Zend Framework je doživio promjene na vrhu. Mike Nabrezny, koji je bio glavni developer, odlučio je krenuti svojim putem (valjda i on ima neki startup u džepu ;-) ) i napustiti Zend, a njegovu ulogu preuzima Jayson Minard.

Tko će dobiti rat Php okruženja? Developer Willowgardena ima odgovor: nitko. Zapravo bi to bila Pirova pobjeda jer je PHP5 jako slabo zastupljen na web serverima. PHP4 se još predobro drži.

Ako je vjerovati Jonathanu Schwartzu Sun će uskoro ponuditi komercijalnu podršku za Ubuntu na Sunovom očvrsju (UltraSparc T1 ili Niagara). O tome i o nedosljednom i proturječnom odnosu Suna prema Linuxu više piše Ars Technica.

Koristite Linux i želite nabaviti prijenosnik? Želite što više buke za što manje novca? Kod kupovine prijenosnika jedna od prvih stvari na koju pazim je da postoji podrška za njega. I to ne prosječna podrška, hoću izvrsnu podršku. Tu odmah otpadaju razne nove marke, ali i neka razvikana imena. Podrška na stranicama proizvođača naročito je važna ukoliko kupujete rabljeni prijenosnik. Linuxaši će prije kupnje pogledati da li su svi uređaji podržani. Dosta zgodna stranica za provjeru je Linux on Laptops. Ali definitivno najbolja stranica, koja se bavi prijenosnicima (i s Linuxom na njima), je ThinkWiki. Pregledno, s puno podataka, jako korisno. Ako ste vlasnik (ili to namjeravate postati) IBM/Lenovo prijenosnika onda je ThinkWiki obavezno štivo.



Komentari

19. svibnja 2006. 20:53

Delim mišljenje sa DDH po pitanju nastanka frameworka: najkvalitetniji nastaju ekstrakcijom, ne pokušajem da se napiše savršen framework. Tu je najveća mana ZFa... Previše hoće da postignu, a previše nije dobro. Dovoljno je ok.

22. svibnja 2006. 05:22

Kod ekstrahiranih se može dogoditi jedan drugi problem: da su previše specijalizirani tj. da nameću svoj način rada. I mogu biti savršeni za jednu vrstu posla, a skoro pa beskorisni za drugu.

23. svibnja 2006. 01:37

Slažem se. Najbolje bi bilo kad bi se elementi mogli lako izbaciti i tako prilagoditi FW određenoj primeni. No, videćemo kako će se sve razvijati...