Developers, devilopers

microsoftprogramiranje

Microsoft je najprije mislio svoju seriju Express alata za razvoj aplikacija prodavati za sitnu lovu (50$), onda je odlučio da ih godinu dana dijeli besplatno, a sada su konačno besplatni za stalno.

Krenule su spekulacije da će i Apple napraviti nešto slično Microsoft UMPC-u: Apple Could Be Eyeing Its Own Origami. Neki se odmah prisjećaju Newtona

Opera 9.0 je konačno osvanula u beta inačici i možete je skinuti. Skinuo sam .deb paket, pokrenuo dpkg -i opera* i ostao paf. Program je bio instaliran za manje od jedne sekunde. Dobro, i inače se .debovi instaliraju jako brzo, ali ovo je bilo ultra brzo. Neke druge instalacije, na nekim drugim platformama trebaju 5 puta više da dođu k sebi nakon što kliknete na Next gumb. Opera 9.0 donosi hrpu novih, malih i beskorisnih stvari koje se nazivaju widgetima (nešto Yahoo Konfabulator). Na raspolaganju je i hrpa različitih tema za one koji vole mijenjati izgled programa, s izuzetno jednostavnom i brzom instalacijom. Ako krenete surfati može vam se dogoditi da neke stranice neće raditi ili neće izgledati kako bi trebale izgledati.

Kako napraviti web framework? Najprije odabereš neku platfomu koju koriste svi živi i neživi. Java, servleti i kontejneri su prekomplicirani pa odabereš ASP.NET, a može i Mono. Sad je RubyOnRails kul i treba napraviti nešto slično tome. Odbacio si Javu, ali i s tog stola se može nešto uzeti. Npr. Velocity, zapravo NVelocity. Usput, jeste li primjetili trend pretvaranja J u N tj. portanje stvari s Jave na C#? Javaši sigurno često posjećuju Open Source Software in Java. Ako su natjerani da pređu na C# ne moraju puno toga mijenjati, osjećaj je isti, ostalo su nijanse: Open Source Software in C#. Kad ste već uzeli NVelocity, onda uzmite i NHibernate i na temelju njega napravite ActiveRecord. Dodati malo egzotike da se privuku Python fanatici, IronPython nije podoban pa uzeti Boo i na praviti novi View Engine: Brail. Lijepo i uredno posložiti stranice, napisati tutorial, uputstva. I dobijete MonoRail. Zanimljiva ekipa developera radi interesantan posao. Ukoliko ću biti prisiljen da radim kakvu ASP.NET aplikaciju, najprije ću proučiti da li mi MonoRail može olakšati posao.



Komentari

21. travnja 2006. 15:32

Ako radis ASP.NET aplikaciju, tada uzmes Visual Studio a ne neka nadri-rjesenja! Zasto je to toliko tesko za shvatiti? Zasto je IronPython nepodoban? Zasto nema pohvale za Microsoft zbog besplatnih Express alata? Zasto zasto zasto? Odgovor je uvijek isti: zbog open-source fanatizma!

21. travnja 2006. 19:13

Ja sam prije pragmatičan nego fanatičan, ali ti to u svojoj bezumnoj mržnji ne vidiš. Da si malo detaljnije pogledala MonoRail onda bi vidjela da se on integrira u VisualStudio i ne isključuje ga. Za mene razvoj web aplikacija ne počinje i na završava s Microsoftom. MonoRail slijedi neke principe koje je popularizirao RubyOnRails, ali da citiram tekst s MR stranica:

Nitko nije rekao da je IronPython nepodoban (usput, ja sam ga na ovom blogu spominjao preko nekoliko puta, pratim njegov razvoj, a ti ga spominješ samo zbog jednog jedinog razloga: zato što je to MS proizvod. Ja ga u nijednom slučaju nisam deskreditirao zbog toga.), jedini je razlog zašto spominjem Boo, a ne IP zato što je jedan od view enginea u MR-u napisan u njemu.

Ja sam ovdje spominjao Roberta Scoblea (koji je usput, math_baby na globalnom nivou, samo što on ne mrzi konkurenciju, tj. barem to ne ističe javno, nego samo glorificira svojeg poslodavca ;-) ) i to u pozitivnom kontekstu kada su mediji objavili gluparije o ponovnom pisanju velikog dijela koda Viste od samog početka.

Tko je ovdje fanatik? Ajde prestani s tim glupostima i uozbilji se.

21. travnja 2006. 19:34

1) To da je IronPython nepodoban, napisao si upravo ti u ovom svom blog-zapisu. Nisam to izmislila, vec sam procitala kod tebe.

2) Nisi se osvrnuo na moje pitanje koje glasi: "Zasto nisi pohvalio Microsoft zbog besplatnih Express alata?" Jer, da je neki oensorsas napravio takav odlican alat i dao ga besplatno, urlikao bi na sav glas i hvalio ga na sva usta. A ovako, jedva si promrsio jednu nesuvislo-mrzovoljnu recenicu o tome! I sad, to nije fanatizam? Ajde, molim te! :-)))

21. travnja 2006. 20:38

Izgleda da ti je promaknuo polu-ironični stil najave. Zašto bih hvalio nešto samo zato što je besplatno? Vrati se na moj stari blog pa ćeš pročitati i dobre riječi za VS 2005. Pogledaj moju najavu za Google Calendar (stalno mi podmećeš kako sam oduševljen njima), da li sam urlikao?! Nemoj, molim te. Nisi dosljedna sebi. Zašto ne odgovaraš na mail i ne ispunjavaš svoja vlastita obećanja? Svima je jasno zašto, tebi normalan dijalog nije interesantan i IT svijet gledaš kroz prizmu mržnje prema svemu što nije MS. IT nije crno-bijeli svijet. To čak zna i tvoj MS pa ima i svoj Open Source lab, a o silnim Macovima da i ne govorimo. Nego reci ti meni, sigurno to znaš, zašto je Microsoft u SQL serveru 2005 nabrzinu potiho ispravio bug koji je uzrokovao da jedan te isti upit vraća različite rezultate, zakrpu je ubacio u SP1, ali nigdje ne spominje taj bug? Ako hoćeš fanatizam i borbu s njima odi na Slashdot, tamo je gomila takvih kakva si ti. Samo sa druge strane.

22. travnja 2006. 14:48

Ma kakve dobre rijeci? Nikad nista dobroga ti nisi rekao o Microsoftu. Tvoj stil, kada pricas o MS-u je uvijek omalovazavacki, rugalacki i potcjenjivacki. A sve "FLOSSkule" redovito popushis. Ali, sto mozemo!

BTW, o kakvom ti to mailu pricas? Ja nisam dobila nikakav mail, iako bih voljela da jesam. Medjutim, moguce je da mi je mail na math_baby@hotmail.com bio zablokiran neko vrijeme zbog neaktivnosti (ionako sam ga otvorila samo zbog registracije na forumu i tome slicno.). Ako si mi zaista poslao neki mail, molila bih te da mi ga posaljes ponovo. Hvala.

A za ovo sa SQL serverom 2005, ne znam kakve to sad ima veze s bilo cim ovdje??? Bio bug, vise ga nema i to je to - pa takvih prica naci ces na milujune i kod "tvog" Apachea, Sendmaila i njima slicnim "tvorevinama"!