Gibanja u blogosferi

.hr webblogoviweb

Borja je konačno javnosti predstavio svoj projekt 2.0. Prerano je za bilo kakvu ozbiljniju ocjenu, Borja i sam kaže da je tek 40% posla gotovo pa treba malo pričekati i vidjeti što će nam još ponuditi. Meni se svakojake ideje motaju po glavi. Budući da već koristim jedan online rss čitač s kojim sam (relativno) zadovoljan, ne da mi se na još jednom mjestu raditi sličan posao. Ali zanimalo bi me da budem pasivni korisnik, a pretpostavljam da bi takvih bilo više nego onih aktivnih. Aktivni korisnik bi imao 'svoju stranicu' koju bi uređivao, napravio bi odabir feedova, rasporedio ih po kategorijama, izdvajao posebno zanimljive postove, radio kompilacije ukoliko bi više blogera obrađivalo neku temu ili aktualna događanja. Ta stranica bi bila dostupna i ostalim korisnicima, pa bi pasivni mogli pratiti odabir onih aktivista čiji se interesi i kriteriji poklapaju s njihovima, ali sami nemaju ni vremena ni volje niti smisla za takvo probiravanje.

Index je predstavio svoj blog servis. Presici je bio nazočan i Anderlon koji je došao vidjeti što to konkurencija sprema.

- Bloger.hr kao svoje najjače adute ističe jednostavnost kreiranja i održavanja bloga. Imat ćemo više od 200 predložaka dizajna, a prilagodili smo ga svim korisnicima bez obzira na njihovo računalno predznanje - ispričao je Vazmenko Pervan iz marketinga Indexa.

Indexovci su odabrali dobro vrijeme za pokretanje servisa (danas u 0:00), s obzirom da velika većina domaćih surfera daska na poslu, manja je mogućnost da padne server. :-)

Prvi (ako ne računamo Iskricu) blog servis u Hrvata se hvali boljom tehničkog izvedbom, ali zakazali su upravo na jednostavnosti korištenja. Ne previše, ali dovoljno. I sada će, umjesto liderske pozicije, zauzeti treće mjesto. Voditeljima tog servisa nedostaje jača socijalna komponenta.

Vlada usvojila plan provedbe programa e-Hrvatska za 2006. godinu. Živio sam u uvjerenju da se planovi usvajaju prije, a ne nakon što je prošla već 1/3 godine.

TechCrunch je objavio pregled maping servisa. Naše područje je skoro u svima njima 13. prase i slabo je predstavljeno. Osobito je razočaravajući Microsoftov servis koji će vam pokazati sela po Slavoniji ili Bosni, ali nećete vidjeti Veliku Goricu ili neko drugo veće mjesto u blizini Zagreba. Slučajni turist kojeg interesira Hrvatska mogao bi pomisliti da je oko Zagreba jedna velika pustinja. Najdetaljniji prikaz od svih njih ima MapQuest. Jedino im ucrtane ceste baš i ne odgovaraju pravoj situaciji.



Komentari

19. travnja 2006. 23:31

Ovo je samo sebi dovoljan komentar...