Glup, gluplji, bogat…i benchmark!

tehnologijeweb

Da vam prije nekoliko mjeseci netko došao s idejom za The Million Dollar Homepage najvjerojatnije bi ga ismijali i rekli da govori gluposti. Kasnije su mnogi pokušali kopirati njegovu stranicu, ali s ne previše uspjeha. Postoje najmanje dvije domaće stranice koje su pokušale istu stvar. Na njima je tek nekoliko zalutalih oglasa. Što kažete na ideju da se napravi webmail servis na kojem bi se korisnički račun plaćao 399$ mjesečno? Nakon što ste se digli i otresli svu prašinu, koju ste pokupili valjajući se po podu, pogledajte ovo. What is the point of a yacht in Monaco, a villa in Beverley Hills, or a Bentley in your garage when you are just one out of the billions on the Internet? Idealni webmail za bogate snobove. Najbolji komentar dala je jedna korisnica Clipmarks.com servisa: is being dumb a requirement to be rich? Da li su bogati dovoljno glupi da vlasnici ovog webmail servisa postanu jedni od njih?

Ako i dalje koristite webmail servise za sirotinju možda će vas zainteresirati nešto drugo: BenchJS. Koliko je brz JavaScript u različitim web preglednicima? Na mojem pohabanom računalu Firefox 2.0a završava testove za 14.91 sekundi, dok Operi treba nešto manje: 9.86 sekundi. Epiphany i obična Mozilla su zapeli na 6. testu, ali Mozilla je imala očajno slabi prolaz tako da bi i konačni rezultat bio jako loš. Logika nalaže da bi preglednici s istom mašinom pod haubom trebali biti isto brzi, ali izgleda da to nije tako. Na jednom se forumu neki korisnik hvalio kako je MyIE osjetno brži od običnog Internet Explorera na ovom testu. Bilo bi zanimljivo izmjeriti sirovu snagu jezika, uz pomoć benchmarka poput onih na The Computer Language Shootout Benchmarks. Čini mi se da ovdje u igru ulaze neki drugi faktori, a ne samo JS engine.



Komentari

14. travnja 2006. 07:26

Windows XP, Athlon 64 3200+ - Firefox 1.5.0.1 (7.34s), IE 6 (10.01), Maxthon ex. MyIE (9.10). Razlika između IE-a i Maxthona je relativno mala, a čini mi se da je nastala na testu br. 2 (otvaranje popup prozora) pa tvrdnja spomenutog korisnika baš i ne stoji. U ostalim testovima rezultati su indentični.

15. travnja 2006. 15:36

Pod linuxom razliku moze ciniti i implementacija window managera (test 2), a i graficke JS operacije koje implementira firefox su sporije pod linuxom.