“Skromni” Linux preglednici

aplikacijelinux

Slika prikazuje rezultate kratkog istraživanja koje je trebalo pokazati koliko memorije troše Linux preglednici. Test je izvršen brzom štih probom u jednom krugu. Više krugova istraživanja bi dalo točnije rezultate, ali i ovako imate pokazatelj kakvi su potrošači spomenuti preglednici.

Brojke označavaju megabajte, najprije je pokrenut preglednik, a zatim su redom podizane stranice, svaka u svojem tabu i poslije svakog učitavanja očitana je potrošnja memorije. Na kraju sam pozatvarao sve tabove, ostavio praznu (blank) stranicu i pričekao 2 minute da vidim da li će preglednik vratiti nešto memorije.

Firefox 1.0.7 je nešto rastrošniji od svoje mlađe braće (1.5 i 2.0 alpha) i Mozille (1.7.12). Opera ima najmanju potrošnju, ali nije to neka značajna razlika. Zanimljivo je da nakon učitavanja www.index.hr stranica Opera nije povećala količinu zauzete memorije već se zadržala na nivou prethodne stranice. Kao da rezervira memoriju u blokovima i više nego što joj je potrebno. Flock je najveći potrošač i jako iskače u odnosu na konkurenciju. Zašto ga onda koristim? Subjektivni osjećaj mi govori da je brži od Firefoxa, čak se i brže podiže. Primjetio sam i da troši jako puno procesorskog vremena u odnosu na konkurente. Prema procesoru je najpažljivija Opera koja 'troši najmanje procesora'. Za sve je karakteristično da ne uglavnom ne oslobađaju memoriju nakon zatvaranja tabova, a Flock je čak i povećao potrošnju.

BREAKING NEWS: službeno je potvrđeno da izlazak nove Ubuntu distribucije neće biti slijedeći mjesec već 1. lipnja.



Komentari

21. ožujka 2006. 11:53

Nema slike...

21. ožujka 2006. 12:53

Ispravljeno. Provjeravao sam samo na naslovnici, a ovdje ne radi zbog mod_rewrite čarolije pa browser očekuje sliku u /2006/03/21/skromni-linux-preglednici/ direktoriju.

22. ožujka 2006. 17:18

Kako mjeris kolicinu memorije? U zadnje vrijeme na dosta mjesta citam da iznosi koje razliciti Linux alati daju nisu previse smisleni. Vezano uz to danas sam naisao na zanimljiv clanak na Planet Gnome-tu: http://bmaurer.blogspot.com/2006/03/memory-usage-with-smaps.html ... o novom ficru 2.6.16 kernela koji sad zna prikazivati private dijelove rss-a, sto se izravno prevodi u memoriju koju svaki proces zasebno trosi. Bilo bi zanimljivo provesti istrazivanje sa takvim mjerenjem, ako zivis na rubu sto se verzije kernela tice.... ;-)

Btw. steta sto nisi ukljucio i preglednike poput Galeona (jel se to koristi uopce vise?), Konquerora te Epiphanya (my fav).

22. ožujka 2006. 19:24

Navodio sam 'resident size' memoriju, u početku sam logirao i virtual size i mislio od nje oduzimati shared, ali onda sam se odlučio samo za res, zbog jednostavnijeg prikaza u grafu. Cilj mi je bio vidjeti omjere između preglednika. Ostale preglednike nemam instalirane, mislio sam ubaciti Geleona jer sam ga svojevremeno dosta koristio, ali to je bilo brzo 'istraživanje' pa mi se nije dalo. Nije mi se dalo ni instalirati KDE (tj. base paket) samo zbog Konquerora, Epiphany mi je izmakao pažnji...