Što je to Web Office?

itweb

"Pa Word i Excel u web okruženju", bez razmišljanja će netko (bilo tko) lupiti. Da li je to baš tako? Zar nije logično da evolucijom stvari mijenjaju svoj pojavni oblik postajući boljima, učinkovitijima. I treba li nam uopće taj Office u klasičnom obliku?

Rod Boothby odgovara na to pitanje u odličnom članku: The Next Wave in Productivity Tools - Web Office. Referenca i najbolji putokaz kamo krenuti. Bez obzira na to da li ste samo potencijalni korisnik ureda novog doba, uvoditelj takvih rješenja ili programer koji će sve to isprogramirati. Trenutno nitko ne nudi kompletno rješenje za Web Office, Rod predviđa da bi netko od novih igrača na tom polju mogao postati novi Google. Ako ih prije toga Google ne kupi.

Ne treba zaboraviti Microsoft: Office Live je već pokrenut. Neupućeni promatrač bi mogao pogrešno zaključiti da je to još jedan web hosting provider. Ali Microsoft ima dovoljno snage i sredstava da od toga napravi bilo što, pa i ono o čemu Rod piše. Kako im inovacija nikad nije bila jača strana, u Redmondu će pričekati da se ideje iskristaliziraju, a onda će ih preuzeti i napraviti to na svoj način. Microsoft nema tako brz start kao mali, nabrijani web kreativci, ali na duge staze gaze svojim ogromnim strojem i korisničkom bazom. Samo što zacijelo nemaju u planu raditi na štetu svojeg Office paketa koji im generira većinu prihoda.

Najveći protivnik Rodovoj zamisli novog ureda je njegovo veličanstvo korisnik. Cijela stvar od njih zahtijeva veći angažman i više truda, a kako nam je poznato da oni ionako koriste samo 1-10% mogućnosti sadašnjih alata, jasno nam je da ima mjesta za veliku dozu skepticizma. Pogotovo u našim uvjetima. Pogonsko gorivo za novi ured Rod vidi u mladim snagama koje su već upoznate s novim produktivnim alatima, koristile su ih u tijekom svojeg školovanja...Nisam baš siguran da bi naše školstvo moglo isproducirati takav mladi naraštaj. Oni koji su u tijeku to rade na individualnoj bazi.



Komentari

13. ožujka 2006. 16:55

Meni su uopce ideje "Web officea" i "Web operativnog" sustava u najboljem slucaju smijesne. Web je zaseban koncept koji se temelji na stateless protokolu i konceptualno je sasvim razlicit od takvih platformi. Osim toga, ne vidim zasto bi netko koristio office aplikacije u browseru kad ima odlicnih, cak i besplatnih aplikacija za to na svim varijantama desktopa.

Nekako mo se cini da su zadnje velike akvizicije (del.icio.us, Writely i druge), plus hype oko Weba 2.0, podigli prasinu i poceli stvarati novi "dotcom bubble" -- iako mislim da ce se ovaj novi "bubble" svesti na medije (i bloggere, kojih u vrijeme prvog nije bilo), ali eventualno tek uz lagani interes investitora (kad je bilo dovoljno da imas "Int" u business planu pa da te zatrpaju dolarima).

13. ožujka 2006. 18:55

Pitanje je da li korištenje klasičnih office aplikacija uvijek i u svakom slučaju opravdano. Jedna iskusna informatičarka (CAOP, GZAOP) tvrdi da je Excel ubojica informatike jer se često koristi kad za to nema potrebe. Npr. u jednoj velikoj firmi velik dio njihovih podataka o poslovanju (podaci o klijentima, uplatama, izvršenim radnjama, itd...) nalazi se u hrpi .xls datoteka koje se nalaze u raznim direktorijima po raznim serverima. Negdje je pravilo jedan klijent = jedna datoteka, u drugom slučaju se u jednoj datoteci nalaze predmeti jednog referenta, a u trećem tko zna što...Skupna izvješća o poslovanju u njihovom slučaju predstavljaju noćnu moru i zahtijevaju angažiranje puno ljudskih potencijala. A da ne govorim o tome kako je sigurnost i točnost takvih podataka vrlo upitna. Njima ne treba Excel, treba im prava baza u kojoj bi se nalazili svi podaci, a razna izvješća bila bi mačji kašalj za napraviti. Za jedan njihov mali odjel ja sam napravio web aplikaciju, riješili su se hrpe .xls i .doc datoteka, u svakom trenutku mogu ispisati dokument koji žele i mogu dobiti trenutni izvještaj o učinjenom poslu. Prilikom instalacije nove inačice aplikacije samo je instaliram na serveru i svi imaju najnovije stanje. Zašto bi oni trebali koristiti Excel?

A što se tiče web2.0 i velikog buma, on teško da će uslijediti, najvjerojatnije je to tek prijelazni korak do slijedeće stepenice u evoluciji web aplikacija, a kako će se stvari tada odvijati to ćemo još vidjeti. Mislim da će se aplikacije preseliti i na prijenosne (pametni telefoni s vezom na Internet i karakteristikama boljim od današnjih računala) te specijalizirane uređaje (igrače i jeftine Internet/Web konzole). PC će stvarno postati personal computer koji će njegov vlasnik uvijek imati sa sobom, a PC računala, u obliku kakvom ih danas znamo, koristiti će samo profesionalci i hobisti.

Mali, brzi kreativci će izmišljati i raditi nove, inovativne servise koje će prodavati velikima za velike novce. I tu je naša šansa. ;-)

14. ožujka 2006. 20:40

Evo, da se i ja ukljucim u ovu diskusiju (nadam se da necu biti zbanana ili prijavljena provideru zbog nekakvih "grijeha): ja dijelim Berislavovo misljenje u vezi ovog hypea sa web 2.0, ajaxom itd. Prava istina s kojom se svi web developeri svakodnevno suocavaju jest: web developing je, ovakav kakav je danas previse kompliciran i treba ga pojednostavniti. Najveci problem pri tome je stateless priroda HTTP protokola koja ga cini potpuno neprikladna za bilo kakve kompliciranije aplikacije. Sve dotle dok mi na web stranici imamo par buttona, nekoliko textboxova ili radio buttona, stvar je u redu. Ali cim treba napraviti nesto imalo slozenije (kalendar, izbornik ili neku drugu kontrolu koja bi, npr. trebala pamtiti svoje stanje izmedju roundtripova), stvari postaju prekomplicirane i ocito je da nesto treba mijenjati. Je li AJAX rjesenje? Ne, AJAX nije rjesenje jer ne poboljsava niti olaksava razvoj web aplikacija - problem okranicavajuce prirode HTTP-a i dalje ostaje. Sto je onda rjesenje? Ja bih npr. bila najsretnija kada bi web, ovakav kakav je danas, naprosto umro, kada ga vise ne bi bilo. Danasnji web je prestaromodan i previse ogranicavajuci. Umjesto toga, ja bih bila najsretnija kada bi zazivio Microsoftov koncept ClickOnce-instalirajucih aplikacija koje se mogu izvrsavati kako u browseru tako i standalone, bez ogranicavajucih limita HTTP-a. Prvo, razvoj takvih aplikacija jako je olaksan a drugo, deployment je jednostavan isto onoliko koliko je jednostavan i deployment klasicnih web aplikacija danasnjice. Prema tome, sto se ceka? Pridjimo svi na ovaj novi tip aplikacija, zaboravimo stari HTTP, HTML, CSS i slicne gluposti i radimo svi skupa moderne jednostavne, logicne i super-uzbudlje aplikacije koje ce zazivjeti vrlo brzo, cim izadje Windows Vista!

15. ožujka 2006. 11:32

Prije nego što svi zaboravite Ajax i Html pogledajte kako treba izgledati jedna takva aplikacija: http://demo3.zimbra.com/zimbra/mail .

16. ožujka 2006. 18:02

Draga moja math_baby, nitko ti ne brani da pises svoje aplikacije kako god zelis. Lijepo napises klasicnu GUI aplikaciju, sad hoces da bude u .NET-u ili native, savrseno svejedno, i savrseno ce se vrtiti na Windowsima. U cemu je problem? Gomila ljudi upravo tako pise svoje aplikacije, i nemaju nikakvog problema. Stvarno ne kuzim sto te muci.

17. ožujka 2006. 16:32

Nista me ne muci. Na ovoj temi je bila rijec o web-u, o slozenim web-aplikacijama poput web officea koje "glume" standalone aplikacije a i na vukovom blogu se puno govori i buducnosti weba opcenito (web 2.0 itd). Stoga sam samo iznijela svoje misljenje da je danasnji web preogranicavajuci i prekompliciran. Ja, naravno, mogu pisati standalone aplikacije, ali one se ne mogu izvrsavati na svim platformama. Upravo zbog tog razloga, svijet treba novi web, napredniji nego ovaj sadasnji koji bi zadrzao multiplatformnost, ali bi ujedno i uveo nesto ipak i vise od textboxa, combo boxa, buttona. Nije li upravo tragicno da vise od 10 godina nakon pojave weba i dalje imamo tih nekoliko defaultnih kontrola a za dobiti bilo sto drugo se treba krvnicki napatiti? I onda, to na kraju radi u jednom browseru, ne radi u drugom itd itd? Zar to samo meni ide na zivce, ili?