Brzi pregled

.hr weblinkovilinuxweb

Iako to zapravo i nije, Fedora je za mnoge desktop i hoby korisnike nasljednik RedHat distribucije. Stranica The evolution of Fedora Core Linux donosi kratki pregled njezinog dosadašnjeg razvoja.

Blam je bio jedan od prvih Mono aplikacija koje su se pojavile, mogli bi ga čak nazvati mini-killer aplikacijom jer je natjerao pokojeg korisnika da instalira Mono. Bio sam svjestan njegovog postojanja prilikom potrage za feed readerom koji će zamijeniti Portable Thunderbirdom kojeg sad dosad koristio. Naravno, prije testa najprije sam instalirao Mono. U Synapticu sam vidio još jedan reader pa sam i njega selektirao iz čiste znatiželje. Nakon nekoliko minuta nisam bio zadovoljan onime što mi je ponudio Blam pa sam isprobao i tog drugog kandidata. Straw je tako od slučajno selektirane aplikacije postao moj glavni feed reader na kućnom računalu. Isprobavao sam i novi Google Reader, ali unatoč tome što je riječ o jednoj oku ugodnoj i poprilično agilnoj web aplikaciji, ipak sam se vratio na Straw.

37signals najavljuju svoju novu web aplikaciju: Campfire. Riječ je o grupnom čavrljanju za poslovnjake. Ništa novo, ništa inventivno. Tajna uspjeha (ako će ga biti) je u implementaciji. Poslovnjaci (a ni ostali korisnici) nemaju vremena za učenje, njima treba jednostavno rješenje koje se može koristiti nakon nekoliko minuta privikavanja. Jednostavnost i učinkovitost. To je ključ za uspjeh sličnih web aplikacija.

Ima li na .hr sceni kompanija poput 37signals? Postoji li barem blijedi ekvivalent njihovom blogu Signal vs. Noise?

Domaća web ekipa koja oduševljava, ako ništa drugo a ono svojom home stranicom, je Web.Burza.



Komentari

19. veljače 2006. 21:01

Kao prvo, da ti cestitam na vlastitoj domeni (kako to da nisi uzeo .com?), bilo je vrijeme. Takodjer i na izboru WordPressa -- jel verzija 2.0? Ako nije svakako apgrejdaj.

A glede 37signals, nisu oni nista tako posebno -- obicna mala firmica koja je izdala sacicu jednostavnih CRUD aplikacija. Jedino sto kod njih valja je cinjenica da stoje iza Ruby on Railsa i da stvarno znaju napraviti hype, svaka cast! A sto se tice njihovog bloga, ovaj tvoj je bolji. ;)

19. veljače 2006. 21:23

Nisam uzeo .com jer sam svojedobno već uzeo ovu domenu u sklopu one besplatne .info ponude pa sam napravio redirekciju na *blog.hr. Neki ljudi su je već imali u bookmarku, pa da im se odužim za vjernost. ;-)

WP je zadnji.

Glede bloga, ja se nadam da će biti još bolji kao i ostale stvari koje bi mogle ugledati svjetlo dana..

19. veljače 2006. 23:42

Hm, kompanije poput 37signals - tesko! Dok god imamo kompanije koje se mogu busati u prsa kojekakvim standardima i referencama i napraviti nesto poput http://www.4ytv.net - uzas.

20. veljače 2006. 00:07

Firma koja potpisuje spomenu stranicu ionako nema neki ugled među ljudima koji se bave webom u .hr, ali ovo što su napravili je katastrofa. Ne samo da nije definiran encoding, već im je prvi tag u dokumentu table. Poslovni model im je totalno promašen. Ako ništa drugo, uvijek mogu poslužiti kao loš primjer.

20. veljače 2006. 01:38

www.losprimjer.com - inace dobar band iz Pozege :)

Za one radoznale detaljniji post o firmi koju vuchina spominje je ovdje : http://www.sinisa.org/article/141/

20. veljače 2006. 08:29

ne radi ti RSS, molim te popravi ga jer sam te tako pratio na starome blogu

20. veljače 2006. 10:59

Cestitke na novom domu! BTW Straw i Google Reader probah, ali mi čini najbolji !

20. veljače 2006. 17:51

@misko: provjeri sada, mislim da bi trebalo raditi. @i ja sam probao BlogLines, ali mislim da ću ostati na PT-u i Straw-u.