Skalabilnost i ostalo

domaćeposaorazvojweb


  • Ongoing donosi usporedbu okruženja za razvoj web aplikacija. Sama usporedba se bavi kruškama i jabukama (PHP, Ruby On Rails, Java), ali zanimljiva je ocjena skalabilnosti te tri platforme. Na našim forumima se tu i tamo pokrene rasprava, pa oni koji baš i ne poznaju PHP tvrde da on nije skalabilan, pri čemu se obično kao argumentacija koriste neke karakteristike i mogućnosti drugih alata koje PHP nema. PHP je skalabilan, ali krajnji rezultat najviše ovisi o načinu na koji je aplikacija projektiranja i napravljena.

  • Kezele je primjetio kako su na Slashdotu doslovce kratki s komentarima. Problem je riješio jedan ALTER. Ali zašto su čekali da se čaša ispuni do kraja?

  • Microsoft je pokreno nešto kao MySpace za IT profiće: Aggreg8. Web aplikacija je jednostavna, s ne baš puno mogućnosti, a čak i najaktivnije grupe nemaju ništa više od pozdravne poruke. Onako, na prvu loptu, ne čini mi se da bi taj projekt mogao doživjeti veći uspjeh.

  • Kako postati učinkovit freelancer?

  • O pisanju učinkovitog JavaScripta na Dev.Opera stranicama.



Komentari

11. studenoga 2006. 10:45

Professional PHP Blog ima dobar na istu temu. Osnovni razlog problema s PHP kodom jest što je u njega vrlo lako ući, a ne postoje nikakva univerzalna pravila. U njemu se može pisati i proceduralno, i objektno, i kombinacijom obojega, a istovremeno postoji bezbroj primjera i libraryja, svaki pisan na neki drugi način. Ovo nije kritika, samo nabrajanje činjenica -- takva situacija otežava kombiniranje koda različitih autora, posebice jer nemamo namespaceove.

U Javi, s druge strane, imamo strogo definirane standarde i pravila -- čak do toga kako treba pisati komentare -- i kako se svi od početka susreću s istim pravilima svi ih se i drže. Dok s jedne strane to olakšava održavanje koda i kombiniranje raznih libraryja, prilikom razvoja može dosta otežati stvar i zahtijeva da programeri smišljaju razne okolne putove (Singleton, Dependency Injection, Interfaceovi) da bi postigli rješenja koja su u fleksibilnijim okruženjima banalna.