IPCop

(ne)sigurnosttehnika narodučarolije

Riknuo im je firewall i samo sam trebao navratiti, po povratku s posla, da spojim i podesim zamjenski uređaj. Uređaj od jeftine plastike, neke lijeve marke, imao je na sebi post-it papirić s IP adresom. Samo što se nije odazivao na njoj, a na uređaju nigdje reset tipke, a i da sam ga resetirao tko zna na kojoj bi se adresi jeftinjara odazivala. Skenirao sam osumnjičeni range, nešto preko 65000 adresa, niti trt...uređaj je došao bez dokumentacije, a na Netu ništa o njemu...

Najjednostavnijim rješenjem učinilo mi se da jedno od računala pretvorim u firewall. Ne bavim se baš vratrozidovima, o istima pod Windowsima ne znam skoro ništa. Neizostavni uvjet je bio da računalo zadrži svoj XP OS. Kako zadržati stari OS, a istovremeno instalirati neki klasični *X vatrozid? Instalirati VMPlayer i iz bogatog Virtual Appliances kataloga odabrati nešto malo, brzo i jednostavno!!! IPCop sa svojim brojnim mogućnostima odmah mi je zapeo za oko i nisam više ništa tražio. U priloženom .html dokumentu su pristupni podaci, nakon prijave utipkao sam setup i odredio postavke.

Kratka štih proba je pokazala da sve radi bez greške. Natipkao sam par riječi za tetu čije sam računalo pretvorio u vatreni zid i odmaglio u noć. Baš mi se dopada ta virtualizacija.



Komentari

9. listopada 2006. 22:30

pravi hacker bi pronašao mac adresu, i potom s arp tablicom možeš dodijeliti IP adresu i onda dalje valjda možeš sam :)

ah, hackerski dani su nažalost iza mene

10. listopada 2006. 12:51

Ja se nikada nisam bavio takvim hackeriranjem, a moje znanje je nedovoljno da skužim kako dodijeliti IP adresu uređaju nad kojim nemam nikakvu kontrolu. ;-)