Miran dan

.hr webphp

Moj RSS čitač je danas besposlen, malo je novih obnavljanja. Inače je nedjelja sušnija nego ostali dani, ali izgleda da je lijepo vrijeme tipkaroše izmamilo van. Ja sam jučer i danas ujutro obavio većinu svojih vanjskih aktivnosti pa sad instaliravam testni server, radim blic testove različitih php cms-ova. Trebao bih podići dvije ili tri skromna sajta pa tražim nešto jednostavno, ali volio bih da to koristi php5, a da ne koristi Smarty. Zbog zadnje stavke je otpao Exponent CMS i još nekoliko njih. Budući da nemam vremena za daljnje istraživanje mislim da ću ipak koristiti Drupal.

Nakon što oglasi polako prestaju koristiti popup-ove počeli su koristiti druge tehnike. Protiv iskakajućih slojeva nema baš i neke univerzalne zaštite, ali ne svu sreću malo je stranica pribjeglo takvom načinu prikazivanja oglasa. Ono što me je iziritiralo neki dan su oglasi u flashu. Oglašivači su počeli zloupotrebljavati mogućnost streaminga videa pa umjesto običnih flash filmića neki koriste čitave video spotove. To me je natjeralo da instaliram Flashblock proširenje. Brže se surfa, a primjetio sam da se uglavnom ne krećem po stranicama koje rade navigaciju u flashu.

Jedan od razloga zbog čega više ne posjećujem redovno domaće portale je prenatrpanost oglasima. Najgori su oni koji kombiniraju dvije najozloglašenije tehnike: iskakajući sloj u kojem se vrti flash. Weberi na domaćim portalima izgleda nisu svjesni problema s flashom i slojevima pa se zna dogoditi da zbog flasha trpi funkcionalnost stranica. Pogledajte što se događa na Index.hr-u kad u headeru imaju veliki flash banner i onda pokušate pristupiti padajućem izborniku na vrhu?!

Kad smo već kod Index.hr-a, na njihovom forumu se pojavila i tema Bloger.hr. Diskutant Agressor spominje zanimljivu informaciju da je slogan novog servisa isti kao i slogan navijača F.K. Crvena Zvezda iz Beograda. S obzirom na broj poruka izgleda da tema nije baš previše zainteresirala njihovo forumsko pučanstvo.



Komentari

9. travnja 2006. 22:28

I ja sam imao taj problem do dolaska Opere 9 koja ima Block content i Site Preferences. Sa Block content blokiraš pojedine oglase ili slike, ili čak cijelu domenu ili poddomenu, npr. ad.iskon.hr/*. Sa Site Preferences može se samo na nekim domenama, primjerice na Indexu isključiti Flash a na ostalim ga imati uključenim.

9. travnja 2006. 23:06

radim blic testove različitih php cms-ova. Trebao bih podići dvije ili tri skromna sajta pa tražim nešto jednostavno

Znam da si rekao da zelis da bude na PHP5, ali predlazem ti da probas sNews. Ja upravo pripremam prebaciti www.cromotion.net na njega -- ipak je to domaci proizvod. ;)

10. travnja 2006. 03:53

@Vjeko: meni je jednostavniji drugi pristup: isključim na svima, pa ako negdje imam potrebu uključiti flash onda samo kliknem na prostor koji on zauzima.

@Berislav: e to mi je opet prejednostavno, takvih rješenja imam i ja sam.

10. travnja 2006. 14:56

http://www.adfreeblog.org/

10. travnja 2006. 16:33

"Pogledajte što se događa na Index.hr-u kad u headeru imaju veliki flash banner i onda pokušate pristupiti padajućem izborniku na vrhu?!"

To je problem na Linuxu, gdje je Flash i Browser intergracija losa. Vise okrivljujem Flash nego browser.

10. travnja 2006. 17:09

To je problem na Linuxu, gdje je Flash i Browser intergracija losa. Vise okrivljujem Flash nego browser.

10. travnja 2006. 18:03

Nisam provjeravao pod Windowsima, ali čini mi se da sam i na njima nabadao izbornik jer se sukobio s flash-om. Budem provjerio.