Clipmarks, Web2.0 lista, ideja…

aplikacijelinkoviweb

Zamislite neku lite inačicu Aadvarka. I sad, što radite sa sadržajem kojeg označite? Printate, spremate kao html? Bilo bi dobro kad bi postojao neki clipboard gdje bi se to moglo spustiti, važno vam je i znati link otkud ste to pokupili, a i tagovi uz pomoć kojih bi organizirali sadržaj ne bi bio na odmet. I onda još sve to bi mogli podijeliti s drugima, možda staviti na sidebar bloga cliproll zadnjih par isječaka?! E sad kad već to dijelite s drugima možda bi ponešto od toga htjeli i prokomentirati?! Sve to vam omogućava Clipmarks. Zbilja zgodna stvar. Definitivno jedna od najboljih web2.0 aplikacija koje sam imao priliku isprobati. Podržani preglednici su Firefox (1.5, ali radi i u 2.0 beti), Flock, Internet Explorer. Da, nema Opere.

Do Clipmarksa me je doveo SQLTeam.com blog.

Ako se želite detaljno upoznati sa svim tim novim, vrlim web2.0 aplikacijama onda vam za početak treba neka lista. Web2.0 List je dobar katalog u kojem je navedeno 639 adresa. Možete ih sortirati po tri kriterija (broj pogleda, broj ocjenjivača, prosječna ocjena) i uključiti se u ocjenjivanje.

Već mi pomalo idu na živce sve te silne stranice na kojima se moram prijaviti ili ostaviti svoje podatke. Bilo bi dobro kad bi postojala mogućnost da se prijavim samo jednom te da imam pristup svim stranicama koje podržavaju taj sistem za prijavu. Znam da ima takvih servisa, ali nisam primjetio da je neki od njih u imalo masovnijoj upotrebi. Eto ideje za developere koji ne znaju kuda bi sa sobom. ;-)

Skoro sve te vrle, nove aplikacije imaju ozbiljan problem: poslovni model. Većina njih ne traži nikakvu članarinu, nemaju reklame, pa se postavlja pitanje njihovog opstanka. Za neke od njih ne bi mi bilo žao odvojiti određenu količinu novca, ali ne previše. Najdraže bi mi bilo kad bi imali mogućnost jednostavnog mikroplaćanja. Čak i za nas koji živimo u divljim, banana republikama...



Komentari

5. travnja 2006. 20:35

Sto se tice servisa za sredisnju autorizaciju, on bi morao biti a) besplatan, te b) jednostavan za setup -- nesto kao AdSense.

Hm, isto vrijedi i za sustav mikroplacanja...